La saturació del mercat immobiliari català i espanyol ha provocat que tant els empresaris del món de la construcció com els agents de la propietat immobiliària decideixin apostar per la internacionalització.

Tot i que encara no és una tònica majoritària, entre un 5 i un 6% dels 320 agents col·legiats a Girona han escollit obrir nous mercats a països europeus com Polònia o Romania però sobretot a Xile, Brasil, Panamà o el nord d'Àfrica. "Molts d'aquests països són economies emergents i hi ha demanda per crear hotels, residències i tota mena d'equipaments com hospitals i infraestructures", va assegurar el president del Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària de Girona, Ramon Corominas.

L'actual aturada del mercat immobiliari arreu de l'estat espanyol ha fet que moltes empreses busquin nous camins per sobreviure.

Una de les sortides que sembla més beneficiosa és la internacionalització a països del sud d'Amèrica i del nord d'Àfrica. Una alternativa que, de moment, està aportant bons resultats a les empreses immobiliàries i als agents de la propietat immobiliària gironins i catalans que han apostat per aquest camí.

"En un inici, al començament de la crisi, les empreses constructores i els agents immobiliaris buscaven mercat a països emergents de l'est d'Europa com Bulgària i Romania però ara, s'ha notat un creixement dels negocis que busquen noves alternatives a països llatinoamericans i del nord d'Àfrica", va explicar el president de l'API de Girona.

En concret, entre un 5 i un 6 per cent dels 320 membres del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Girona han decidit emprendre aquesta via i estan obtenint bons resultats.

No es tracta d'una tònica majoritària entre els agents de la propietat immobiliària però està marcant una possible línia de futur. "Tenim constància d'un agent que té seu a les comarques gironines, treballa també al Marroc i que factura més amb les vendes a l'exterior que no pas amb les vendes a l'estat espanyol.

Gràcies ha això ha recuperat les pèrdues que notava", va assenyalar el president del Col·lEGI Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària de Girona.

Corominas va ressaltar que països com Colòmbia, Brasil, Xile, Argentina o Marroc són estats "emergents" que ofereixen bones possibilitats per construir habitatges, residències, hotels, escoles, hospitals o, fins i tot, infraestructures de grans dimensions.

No obstant això, darrere aquestes inversions tant suculentes també s'hi amaguen perills. "Tenim notícies des de Panamà que ja s'ha esgotat la construcció d'habitatges i, a més, en tots aquests països s'ha de tenir en compte que es poden provocar bombolles immobiliàries totalment indesitjables", va comentar el president del col·legi, Ramon Corominas.

Des d'aquesta institució ressalten que no tenen xifres totals del volum de negoci que comporta aquesta internacionalització a les empreses gironines.

Tot i això, el col·legi realitza diversos estudis de la situació del mercat i té constància que, en comparació amb l'any 2007, han caigut un 80% el nombre d'agents immobiliaris i un 72% els agents de la propietat immobiliària que treballaven a les comarques gironines.

"Aquestes xifres denoten la difícil situació que travessa el sector i ajuda a entendre l'augment de negocis que busquen nous mercats i confiïn en la internacionalització com una de les úniques sortides possibles", va apuntar Corominas.