El mercat global de bons va mostrar l'any 2012 més desacords que coincidències amb Moody's Investors Service i Standard Poor's. I és que els rendiments dels valors sobirans i les decisions dels inversors van anar en direccions oposades al que van suggerir les qualificacions en més de la meitat dels canvis de perspectives creditícies d'aquestes companyies.

Pel que fa al deute nacional, les decisions dels àrbitres de risc creditici són menys segures que llançar una moneda a l'aire per determinar els costos crediticis. Si bé les companyies afronten processos legals i més regulació després de contribuir a la pitjor calamitat financera des de la Gran Depressió, els polítics esmenten les qualificacions com motiu per a l'austeritat quan Europa es troba en recessió i la Reserva Federal dels Estats Units ha reduït el seu pronòstic de creixement.

"Les autoritats haurien de preocupar-se més pel mercat que per les companyies qualificadores perquè és aquí? on els costos reals es confirmen", Brett Wander, el màxim responsable d'inversió per a renda fixa a San Francisco de Charles Schwab Investment Management Inc., que administra un total de més de 150.000 milions d'euros.

"Les agències de qualificació creditícia sempre estan ressagades en relació amb les veritables bases econòmiques, mentre que els mercats s'avancen".

Moody's, que el 1909 va contribuir a iniciar l'activitat de qualificació de les empreses per la seva capacitat de reemborsar deute, ha baixat aquest any la qualificació de 6,4 governs per cada millora de qualificació als Estats Units i Europa, la proporció més alta des d'almenys 2002, indiquen dades de Bloomberg. S&P ha reduït 4,3 qualificacions per cada augment de nota.

A pesar d'això, els bons europeus van viure el seu millor any des de 1998 i van retornar 11,5 per cent fins a mijtans desembre desembre. Els millors bons del món van ser els valors grecs, que van augmentar 84 per cent, i els pagarés portuguesos, que van pujar 55 per cent, segons els índexs recopilats per la Federació Europea de Societats d'Analistes Financers.

"Si alguna vegada hi hagut proves positives que les qualificacions eren un indicador ressagat, ha estat ara, amb la forma en què les agències qualificadores han respost a els tres anys de crisis del deute d'Europa", comenta Bonnie Baha, cap de crèdit del desenvolupament global de DoubleLine Cabdal LP, que té seu a Los Angeles.