El mercat nàutic gironí comença a repuntar i es consolida entre els més potents de l'Estat. Durant l'any 2012, a la capitania marítima de Palamós es van matricular 414 embarcacions, un 10% més que el 2011. Aquest increment contrasta amb l'estancament del mercat català i amb el descens de del conjunt de l'Estat. De fet, les comarques gironines són, després de les Balears, el mercat líder en matriculacions, per davant de Barcelona o Màlaga on tradicionalment es venien més embarcacions.

El president de l'Associació d'Indústries, Comerç i Serveis Nàutics (ADIN), Carlos Rico, esmostra satisfet per les dades de 2012 i espera que aquest any "pugui iniciar-se una certa recuperació tant en la venda i distribució d'embarcacions com del mercat d'accessoris i serveis".

Davant l'estancament català i la pujada del mercat nàutic gironí, al conjunt de l'Estat les matriculacions van seguir baixant i el descens se situa en un -11%: de 5.262 embarcacions registrades es va passar a 4.664, una xifra que "podia haver estat molt pitjor si el mercat no hagués resistit a Catalunya", segons Rico.

La tendència negativa es va iniciar al 2007 i no ha canviat des de llavors.

Pel que fa a les eslores, l'informe fet públic ahir per ADIN revela que a Catalunya hi ha hagut un creixement en la matriculació d'embarcacions de 8 a 12 m (20%), de 12 a 20 m (8%) i de 20 a 24 m (67%) mentre que les de menys de 8 m i de més de 24 han baixat. A l'Estat la davallada és general i es va produeix en totes les eslores. També es constata que la pràctica totalitat d'unitats matriculades no sobrepassen els 12 metres, concretament del 97% a l'Estat i el 95% a Catalunya.

Per tipus de compradors, queda clara la tendència dels usuaris a llogar embarcacions: les unitats destinades a aquest ús creixen tant a l'Estat (28%) com a Catalunya (8%) mentre que les d'ús particular retrocedeixen (un -15 % a l'Estat i un - 3% a Catalunya).

És per això, que el mercat de lloguer augmenta el seu pes sobre el total de les matriculacions i del 13,4% passa al 14,7 % a Catalunya mentre que a l'Estat del 9,5% se situa al 13,7 %.

L'estímul del mercat d'ocasió

Des de la patronal ADIN opinen que les dades de Catalunya es deuen sobretot als efectes positius que va tenir en el mercat "el Festival del Mar al primer semestre de l'any i l'avançament al setembre del Saló Nàutic de Barcelona", segons remarca Miquel Guarner, secretari general de l'associació.

L'associació d'empreses del sector també asssenyala la venda d'unitats d'ocasió (per cada una de nova se'n venen tres d'ocasió) com "un element d'estímul del mercat a destacar".