La FOEG destaca la fortalesa de la indústria exportadora gironina

La patronal de Girona no preveu que hi hagi canvis significatius en els propers mesos

 08:27  

GIRONA | ORIOL PUIG L'economia gironina viurà el 2013 un altre any de recessió i, amb tota probabilitat, de creixement de l'atur. No obstant això, la patronal gironina FOEG assenyala que Girona presenta algunes fortaleses que, segons el seu president, Ernest Plana, "cal ressaltar, sobretot quan sembla que tot va tan malament". entre aquestes, la competitivitat de la indústria exportadora.

 Comerç exterior i indústria turística tornaran a ser els sectors que tiraran del carro de l'economia gironina el 2013. Ho va explicar ahir Modest Fluvià, professor de la UdG i autor de l'informe d'indicadors econòmics de la patronal.
Segons la seva opinió, el comportament a l'alça de les exportacions gironines és molt sòlid, "perquè està recolzat per guanys de competitivitat i no per increments de la demanda". En aquest sentit, l'informe FOEG alerta que les exportacions gionines estan notant l'entrada en recessió a la UE, que es tradueix en baixades de vendes a alguns dels principals mercats de destí. Això no obstant, les empreses gironines han sabut compensar aquesta caiguda amb creixements importants a nous mercats: 27,5% a Rússia, 19% a Llatinoamèrica, 38% a Japó i 30% a la xina.

Fluvià va explicar que els guanys de competitivitat de l'economia gironina estan relacionat tant amb la moderació salarial com amb els guanys de productivitat. "En un passat recent, vam alertar que la productivitat era molt pobre mentre que els salaris seguien pujant. Ara, la situació s'està revertint", va assenyalar Fluvià.

Preguntat per la proposta de nou contracte per a joves llançada per la CEOE i que tindria com a punt de partida el salari mínim interprofessional, Plana va admetre que no la coneixia amb detall. Tot i això, el president de la patronal va inisistir que són partidaris de qualsevol mesura que prevegi un futur professional per als joves. "Sinó tindrem gent que no ha treballat mai de la vida", va afirmar Plana. En la mateixa línia, Fluvià va explicar que més que el debat salarial, allò important era "feina sí, o feina no". "Ens podem permetre unes taxes d'atur juvenil tan elevades?", es va preguntar el professor de la UdG.

Pel que fa al mercat de treball, Fluvià va assenyalar que un dels altres aspectes positius de l'economia gironina és la seva taxa d'ocupació (arriba al 50%, és a dir, treballa més de la meitat de la població gironina d'entre 16 i 65 anys), un 3% superior a la mitjana catalana i 6% més elevada que l'espanyola.

Consultoris

Consultori legal

L'equip d'advocats de Prat Sàbat es posa al vostre servei i respon cada dijous les preguntes rebudes


Enllaços recomanats: Premis cinema