El cost de la vida a les comarques gironines va augmentar un 3,3% l'any 2012. Són dades l'Índex de Preus al Consum (IPC) fetes públiques per l'INE, que situen Catalunya com la comunitat autònoma més inflacionista de l'Estat i Girona entre les demarcacions on més van augmentar els preus.

L'Estat ha tancat l'any amb un IPC del 2,9 per cent, igualant també el registre del mes de novembre confirmant així la dada de l'indicador avançat publicat el passat dia 2 de gener. Així, durant l'any 2012, la inflació a Catalunya i Girona va començar en el 2,5 per cent per tocar màxim el mes d'octubre amb un índex del del 4 per cent, el més alt des del setembre de 2008.

D'entre els subgrups més inflacioniestes a la demracació de Girona, destaca el dels medicaments, que s'han encarit un 45 per cent després de l'entrada en vigor de l'euro per cepta. En menys mesura, cal destacar els increments de l'ensenyament (+11,7 per cent, a causa de la pujada de taxes universtiàries) i de l'electricitat i el gas (9,1 per cent).

La pujada de l'IVA a partir del setembre ha estat el gran responsable del creixement dels preus en el darrer tram de l'any. Segons el Govern, l'IPC estatal del 2,9 per cent hauria quedat reduït al 0,9 per cent sense aquest increment fiscal.

Per al Govern la xifra del 2,9 per cent reflecteix la situació econòmica i la moderació salarial, segons que va explicar el secretari d'Estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, qui preveu que el 2013 es corregeixin l'efecte "esglaó" que han produït el copagament farmacèutic i la pujada de l'IVA, així com l'alça de les taxes universitàries.

Davant de la influència a l'alça dels aliments en l'IPC, el grup de l'oci i la cultura ha repercutit a la baixa, a causa que els preus dels viatges organitzats van augmentar més el desembre de 2011 que en el mateix mes de 2012, i igualment el d'hotels, cafès i restaurants.

En "altres béns i serveis" la taxa va caure per la baixada dels preus dels articles de la cura personal. Finalment, la disminució dels preus del gasoil per a calefacció -que el desembre de 2011 van augmentar, va fer que l'epigraf d'habitatge reduís la seva taxa d'inflació.