EolicCat, associació que reuneix bona part de les empreses vinculades al sector eòlic que operen a Catalunya, preveu que només es construeixi a Catalunya un parc eòlic durant el 2013. De la mateixa manera, veu en perill la resta de projectes autoritzats o en tramitació, que sumen uns 2.116 megawatts.

El panorama és tan desolador que, segons EòlicCat, tampoc creu que s'arribi a concretar el projecte d'investigació sobre energia eòlica marina denominat Zèfir, que es desenvolupa a l'Ametlla de Mar.

"Serà un any en blanc", va opinar el president de la patronal catalana del sector, Miquel Cabré. No obstant això, també va ressaltar que el 2012 es va tancar amb un balanç de vuit parcs eòlics posats en marxa, fet que s'ha traduït en un augment de la potència eòlica instal·lada a Catalunya en 254,7 megawatts, un 25 % més que en el 2011.

En una trobada amb la premsa, Cabré, que també és director d'estratègia i desenvolupament de negoci d'Alstom Wind, va descriure ahir un panorama dramàtic per al sector i va alertar que "algunes" empreses podrien desaparèixer si no es dota el sector d'un "marc retributiu clar".

Cabré va explicar que els productors d'energia eòlica tenen unes perspectives "nul·les" de cara al 2013, com a conseqüència de la supressió dels incentius al règim especial decretat pel Govern, que ha generat una incertesa regulatòria.

Per aquest any, Cabré simplement espera que, en el primer trimestre, s'acabi el parc eòlic que s'està construint a la Serra de Vilobí, als termes municipals de Fulleda i Tarrés, a la comarca de les Garrigues a Lleida, que té una capacitat de generació de 9 megawatts.

Falta de finançament

La resta de projectes en cartera, que sumen aquests més de 2.000 megawatts, incloent-hi els del concurs eòlic convocat per la Generalitat el 2010, no creu que s'acabin, principalment perquè no podran rebre incentius, però també per la dificultat d'obtenir finançament o bé per la incertesa sobre el marc regulador del règim especial, on estan les renovables.