Els bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit que operen a Espanya van registrar el novembre una morositat de l'11,38 %, la xifra més alta de la qual es té coneixement, amb un volum de crèdits dubtosos de 191.630 milions d'euros. Segons les dades provisionals publicades ahir pel Banc d'Espanya, al tancament de novembre la cartera creditícia del sistema financer espanyol sumava 1,68 bilions d'euros, en línia amb el mes anterior. El repunt de novembre, més moderat que el de mesos anteriors, implica que la morositat porta disset mesos seguits a l'alça, des de juliol de 2011, o des d'abril d'aquest mateix any si s'exclou a les financeres de crèdit.

En els últims dotze mesos, els crèdits dubtosos, que són els que acumulen tres mesos seguits d'impagats, han passat de 134.227 a 191.630 milions d'euros, un repunt del 42,76 %. Per això, el novembre de 2011 la morositat era del 7,51 %, front a l'11,38 % actual, fet que suposa un increment superior al 51,5 %. Malgrat aquest espectacular augment, fonts del sector consultades donen per fet que la morositat seguirà pujant en els pròxims mesos degut al feble context econòmic i el reconeixement de pèrdues en les carteres immobiliàries.

Recentment l'estudi d'una asseguradora advertia que les empreses preveien un empitjorament dels terminis de pagament el 2013, "en línia amb el desafiador entorn de negoci" que afronten i això es tradueix en més morositat per a la banca.

Les previsions

Encara que amb prou feines ningú s'atreveix a aventurar quin pot ser el sostre de la morositat a Espanya, alguns experts auguren que aquest indicador podrà arribar fins al 13 % el febrer de 2013 de seguir el ritme d'increment dels últims mesos. A més del desfavorable context econòmic, els experts expliquen també el repunt de la morositat per la prestesa amb la qual les entitats financeres s'apressen a aflorar en concret préstecs impagats per poder treure'ls dels seus balanços i ficar-los en l'anomenat "banc dolent".

En aquest sentit serà clau la dada que es publicarà en un mes sobre el tancament de l'exercici 2012. La morositat dels establiments financers de crèdit (EFC) -entitats que se centren a concedir finançament per comprar automòbils, mobles, televisors i altres béns de consum- es va mantenir el novembre, per tercer mes consecutiu, en el 9,71 per cent, la taxa més alta per a aquest tipus d'entitats des del març de 2011.

Els crèdits dubtosos d'aquestes entitats van baixar el novembre a 3.721 milions. La resta d'entitats -el Banc d'Espanya no desglossa les dades de bancs, caixes i cooperatives- va registrar un volum de dubtosos de 186.795 milions respecte a una cartera d'1,62 bilions d'euros, el que llança una taxa de mora de l'11,54 per cent a tancament de novembre de 2012, enfront del 7,55 per cent registrar un any abans.