El carni gironí mira cap a l´exterior

L'inici de les vendes de Frigorífics Costa Brava als EUA suposa una fita històrica i confirma la vocació exterior del sector Des del 1995 les exportacions s'han multiplicat per setze

21.01.2013 | 07:30
Instal·lacions de Frigorífics Costa Brava a Riudellots de la Selva que fa pocs dies ha rebut el permís per exportar porc als Estats Units.
Instal·lacions de Frigorífics Costa Brava a Riudellots de la Selva que fa pocs dies ha rebut el permís per exportar porc als Estats Units.

A l'espera de les dades de tancament d'any, la indústria càrnia gironia tancarà el 2012 amb unes exportacions a l'entorn dels 1.250 milions d'euros amb un creixement anual superior al 15%. La dada confirma el bon moment de les empreses del sector a l'exterior i constaten la vocació internacional del carni gironí.
L'any les empreses de la demarcació van exportar 78 milions d'euros en productes carnis. Des de l'aleshores fins avui, han anat saltant diferents barreres. Primer es van conquerir els mercats de la UE, més endavant els dels païos de l'Est i Rússia. Amb el canvi de mileni, cada vegada van ser més les empreses que van apostar per entrar al mercat asiàtic (Hong Kong, Xina, Corea).
Fa pocs dies, Frigorífics Costa Brava, un dels escorxadors i sales de desfer de porc líder del sector carni espanyol, ha rebut l'homologació que li permetrà exportar carn de porc de capa blanca als Estats Units. La companyia es converteix així en la primera empresa espanyola i en una de les poques empreses europees a aconseguir aquesta certificació.
La major part de les exportacions càrnies gironines, fins a un 70%, corresponen a carn de porc fresca, refrigerada o congelada. Empreses com Frigorífics Costa Brava són líders en aquest àmbit.
El mercat nordamericà és un dels més estrictes a l'hora de donar entrada a productes d'origen carni. La primavera de 2011, una altra empresa gironina, Pernils Llémena, va obtenir la certificació necessària per exportar-hi pernils curats.
Una altra etapa que el sector gironí va cremar va ser l'homologació d'un laboratori per poder exportar carn als EUA. L'any passat, es va autoritzar el Laboratori de l'Agència de Protecció de la Salut a Girona a realitzar anàlisis de salmonel·la i listèria. Són una exigència del Servei de Seguretat Alimentària i Inspecció (FSIS) del Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA) i segons, les seves disposicions normatives, els laboratoris que facin aquestes anàlisis han d'aplicar directament els mètodes autoritzats pel FSIS o altres mètodes reconeguts com a equivalents. Això implica que han d'estar científicament validats i aprovats o adoptats per una organització reconeguda internacionalment, i han de garantir el mateix nivell de protecció de la salut pública que els mètodes aprovats pel mateix FSIS.
Fa unes setmanes, la patronal catalana del sector va presentar el seu Pla d'Exportació per al 2013 que per primera vegada inclou accions específiques per a l'Àfrica i per a productes halal (destinats a musulmans). La Federació Catalana d'Indústries de la Carn va informar també que el pla inclou també missions comercials inverses i directes, específiques per a escorxadors i sales d'esquarterament de porcí i boví, a més de participacions a diferents fires internacionals.
L'objectiu del pla és potenciar la marca internacional "Catalonia Land of Meat" i de promoure les exportacions i l'accés a mercats internacionals.
La Fecic va subratllar que la internacionalització de les empreses càrnies s'ha convertit "en un factor estratègic de negoci" ja que el volum d'exportacions de carn arriba a les 950.000 tones i aporten un saldo net a la balança agroalimentària de Catalunya de més de 1.400 milions d'euros.
El sector carni suposa el 21 % del Producte Interior Brut (PIB) industrial català i el 3,5 % del PIB absolut, en arribar a una producció anual de 2,4 milions de tones.
Per a la Federació, "aquestes dades posen de manifest la importància de l'exportació dels productes carnis" per al qual cosa és necessari detectar "quin és el ?panorama actual i com i on es poden enviar els productes".

Exportar per ferrocarril
D'altra banda, el clúster carni Innovac, ha impulsat la redacció d'un estudi per tal d'analitzar la viabiltat d'exportar productes carnis a través de transport ferroviari.
Innovac recorda que la majoria d'empreses del sector a Catalunya utilitza sempre que és possible el transport marítim per a l'enviament de les seves mercaderies, causa del seu baix cost. Però per a determinats destins, especialment a Europa, "cal fer les trameses mitjançant transport per carretera, amb uns costos molt elevats. Per contra, el transport ferroviari no s'està utilitzant".

Enllaços recomanats: Premis cinema