Salt i Figueres són les poblacions gironines que més han notat l'ajust de preus per la punxada de la bombolla immobiliària. Des dels preus màxims registrats el tercer trimestre del 2007, han patit caigudes del 54% i del 51% respectivament. Mentre als grans municipis, a excepció de Lloret, la baixada de preus supera àmpliament el 35%, el descens mitjà del conjunt de la demarcació no arriba al 26% des del seu màxim històric.

Segons dades difoses pel Ministeri de Foment, el preu mitjà de l'habitatge lliure a les comarques gironines es va situar a finals del 2012 en 1.625,4 euros, després de caure un 12,2% anual. D'aquesta manera, el preu mitjà a Girona retrocedeix al nivell que tenien just ara fa cinc anys.

L'evolució a la baixa dels preus de l'habitatge lliure és més acusada que la del conjunt de Catalunya, on l'últim any han baixat un 11,2%, i de l'Estat (-10%).

El municipi més car de la demarcació -la segona més cara de Catalunya després de Barcelona- és Lloret amb 1.917 euros per metre quadrat, seguit de Girona i Blanes, amb 1.840 i 1.612 euros respectivament.

Diversos dels experts van coincidir que el preu de l'habitatge experimentarà noves baixades al llarg del 2013. El cap d'estudis del portal immobiliari idealista.com, Fernando Encinar, va indicar que "l'ajust de preus es va accelerant". "Hem passat diversos anys negant la realitat i ajustant preus molt a poc a poc però la suma de diversos elements (estoc d'habitatges, augment de la cartera immobiliària de bancs, arrencada del banc dolent, enduriment definitiu de les hipoteques, incertesa i inestabilitat laboral) han accelerat la baixada de preus", afegeix. Conclou que, "quan s'accepten les ofertes que presenten els possibles compradors hi ha un alt volum d'operacions que es tanquen; i els descomptes demanats per molts compradors estan a l'entorn del 25% en bona part d'Espanya".

Per la seva part, Miguel Ángel Alemany, director general de pisos.com, va explicar que "al llarg de l'any 2012 hem viscut una situació de finançament selectiva, en la qual les hipoteques eren una zona privada per als habitatges en mans de bancs i caixes, i en el cas que també fossin accessibles per a la resta de l'oferta, la diferència en les condicions suposava una bretxa difícil de salvar, cosa que ha acabat amb moltes decisions de compra".

Alemany va afegir que "si els préstecs no s'estenen a tota l'oferta immobiliària, la resta d'actors del sector no trobarà sortida al seu producte i la compravenda ?seguirà estrangulada, per molt que baixi el preu de venda".

Segons les dades publicades pel Ministeri de Foment, l'habitatge s'ha abaratit un 27,1% a Espanya des dels valors màxims assolits en el primer trimestre de 2008, any en el qual els preus van superar els 2.000 euros per metre quadrat.

Així mateix, la caiguda interanual de l'últim trimestre de l'any és la més gran experimentada en tota la base històrica del Ministeri de Foment i contrasta amb els creixements d'entorn del 18% que es donaven a finals de 2003 i principis de 2004.

Per territoris, les majors caigudes del preu de l'habitatge s'han produït a la Comunitat Valenciana (14,3%), Múrcia (14%), Madrid (12,4%), Galícia (12,3%), Canàries (11,6%), Castella-la Manxa (11,2%), Catalunya (11,2%), Andalusia (10,6%) i Aragó (10,1%). A l'extrem contrari, La Rioja (-3%) i País Basc (-1,9%) registren les majors baixades de preus.