El Fòrum Econòmic Mundial observa que persisteixen riscos importants per a l'economia global, si bé són menors que fa un any, sobretot, els relacionats amb la desintegració de la zona de l'euro. L'elit econòmica, financera i política mundial es reuneix des d'ahir en la 43a edició del Fòrum de Davos, que aquest any debat sobre com superar l'"esperit de crisi". La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, va afirmar que la prioritat d'Europa és actualment "el creixement i la creació de llocs de treball".

El Fons Monetari Internacional ha tornat a revisar a la baixa les seves previsions de creixement de l'economia espanyola. En un informe publicat aquest dimecres, l'organisme dirigit per Christine Lagarde prediu que l'Estat pateixi una recessió de l'1,5% del PIB durant aquest any 2013, una xifra dos dècimes per sota de la que el mateix FMI va donar el mes de novembre. Ahir mateix, el Banc d'Espanya avançava una caiguda de l1,3% del PIB espanyol per a l'any passsat. El 2014 l'economia espanyola ja abandonaria els números vermells segons l'FMI, però modestament, amb un creixement del 0,8%, per sota de l'1% previst anteriorment. L'organisme també retalla les previsions pel conjunt de l'Eurozona, que es preveu que caigui un 0,2% aquest any 2013.

L'informe de l'FMI es publicava el mateix dia que el darrer informe trimestral del Banc d'Espanya avancés que el PIB espanyol s'ha contret un 1,3% durant el 2012.

S'accelera la caiguda

L'economia espanyola continua en recessió i s'ha accelerat el decreixement en el quart trimestre, amb una caiguda intertrimestral del 0,6% del PIB, després de contraure's un 0,3% al trimestre anterior. El consum privat s'ha reduït un 1,9% durant el 2012, i la demanda interna un 3,9%, mentre la formació bruta de capital ha baixat un 8,7%. L'informe del Banc d'Espanya només detalla el creixement anual del 3,3% de les exportacions com l'únic factor positiu a nivell macroeconòmic.