El Fòrum Econòmic Mundial va advertir ahir que existeix una falta de competitivitat en el sud i l'est d'Europa, que divideix a aquests països dels seus veïns del nord i és la causa de l'estancament de les seves economies, de la caiguda del creixement i de l'increment de la desocupació.

En un informe presentat, el Fòrum Econòmic Mundial considera que calen més reformes per incrementar-la, sobretot en les àrees d'innovació, empresariat, mobilització de talents i millora de l'eficiència del mercat.

Identifica cinc elements que poden ajudar Europa a restaurar la seva competitivitat sense perdre valors importants i la inclusió social.

Així mateix aquesta falta de competitivitat als països del sud i l'est d'Europa també és l'arrel de la inestabilitat fiscal a la regió.

L'informe, titulat "Re-Building Europe's Competitiveness"" (Reconstruir la competitivitat d'Europa), identifica tres àrees principals on el dèficit de competitivitat és més pronunciat: la innovació i l'empresariat, la mobilització de talent i l'eficiència del mercat de producte i servei.

Així mateix conclou que és benvingut "el ràpid ritme de reforma en el qual s'han embarcat algunes nacions europees per impulsar la flexibilitat del mercat laboral, millorar la competència en producte i serveis i augmentar la innovació i l'empresariat".

Però, al mateix temps, considera que requereix més acció si es vol que "Europa torni a un ritme de prosperitat sostinguda".

Per ajudar Europa a aconseguir aquest objectiu, l'informe presenta i discuteix una sèrie de pràctiques de competitivitat que alguns països europeus han adoptat amb èxit en el passat. L'informe, realitzat en col·laboració amb la consultora Roland Berger, recomana a l'aplicar les reformes: una forta col·laboració entre accionistes, consistència política, lideratge polític, sensació d'urgència i un clar i fort pla de comunicació.