L'atur es va tornar a disparar a Girona en el quart trimestre de 2012, any que es va tancar amb 91.500 desocupats i una taxa d'atur del 24,22% de la població activa. Són dades de l'EPA fetes públiques ahir, que constaten un creixement anual de 2.100 aturats. Es tracta d'un creixement moderat que amaga part de la realitat: En dotze mesos es van destruir 6.400 llocs de treball i ha seguit augmentant el nombre de gironins que decideixen deixar de buscar feina, ja sigui per passar a una situació d'inactivitat o per marxar del país. En només dos anys, la població activa gironina ha baixat de 22.300 persones.

En el conjunt de Catalunya, el nombre d'aturats va arribar als 885.100 al quart trimestre de l'any 2012 i la taxa d'atur es va situar en el 23,94% de la població activa. Mentrestant, en el conjunt de l'Estat, la taxa d'atur es va enfilar fins al 26,02 % de la població activa, fet que significa que hi ha gairebé 6 milons de persones més grans de 16 anys que estan disponibles per treballar i busquen feina sense èxit, la xifra de desocupats més alta de la història.

Retrocedir una dècada

A Espanya, alhora que ha crescut la desocupació ha baixat l'ocupació, de tal forma que hi ha 16.957.100 persones que tenen una feina per compte propi o aliena, fet que suposa retrocedir als nivells de fa una dècada, ja que des del primer trimestre de 2003 no era tan baix el nombre de gent amb feina.

En comparació de l'any anterior, la xifra d'ocupació suposa la destrucció de 850.500 llocs de treball, dels quals la majoria han desaparegut en el sector privat, encara que en l'últim tram de l'any s'ha accelerat la pèrdua de llocs de treball en l'àmbit públic com a conseqüència dels ajustos portats a terme per les diferents administracions per reduir el dèficit.

Estrangers que marxen

La suma del col·lectiu dels qui treballen i dels qui estan en disposició de fer-ho dóna lloc al total de població activa, que s'ha reduït en 158.700 persones en l'últim any, fet que el Govern atribueix íntegrament als estrangers que se n'han anat del país.

En termes relatius, els estrangers són -juntament amb els joves- els que pitjor ho tenen, ja que la taxa d'atur en aquest col·lectiu és deu punts superior a la de la mitjana (36,53 %).

Entre la població inactiva hi ha els qui es jubilen, però també els "desanimats", aquells que deixen de buscar feina perquè creuen que no en trobaran.

Catalunya, Madrid i Balears han liderat el creixement de l'atur i la pèrdua de llocs de treball en els darrers mesos de l'any 2012.