El Govern va aprovar ahir un avantprojecte de llei que estableix la llicència única per comercialitzar béns i serveis a tot Espanya i preveu la creació d'un Consell d'Unitat de Mercat que establirà criteris per evitar l'actual dispersió normativa en aquesta matèria.

L'avantprojecte de Llei de Garantia de la Unitat de Mercat, aprovat en Consell de Ministres, aspira a solucionar la fragmentació del mercat interior, fruit de l'existència de 17 normatives autonòmiques diferents, i a recuperar competitivitat i atractiu inversor.

Segons els càlculs del Ministeri d'Economia, la norma permetrà reduir en un 35 per cent les càrregues administratives per a la creació d'empreses i augmentar la productivitat l'1,23 per cent el que tindria un impacte en el PIB de 0,15 punts anuals, és a dir 1.500 milions d'euros a l'any durant una dècada.

"És una norma que beneficia tots i no perjudica a ningú. No és una llei d'harmonització ni de recentralització de competències. No es fica en les competències de ningú", va dir la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

En aquest sentit, fonts del Ministeri d'Economia van precisar que el Consell d'Unitat de Mercat, que estarà presidit pel ministre d'Hisenda i comptarà amb la participació de les comunitats, no tindrà capacitat per derogar lleis.

Serà un òrgan de "cooperació administrativa" la funció del qual consistirà a establir "criteris que permetin que les autonomies revisin la seva normativa", van assenyalar.

La llicència única permetrà que les empreses la sol·licitin en una comunitat autònoma i comercialitzin els seus productes a tot Espanya sense requisit addicional, sota el principi de "confiança mútua", és a dir, que una autonomia es "fiï" d'aquella que dóna la llicència.

Els prestadors de serveis es beneficiaran també de la llicència única però hauran d'atendre, de la mateixa manera que ocorre a la resta d'Europa, a la legislació de destí per exercir l'activitat.

Per facilitar les coses, les autonomies estaran obligades a compartir els registres de llicència i també hauran de comunicar a la resta l'impacte que puguin tenir les normes que elabori en el futur.

L'objectiu és evitar situacions com que un fabricant de màquines recreatives hagi de produir diverses versions d'un aparell per vendre'l a tot el país o que una empresa alimentària hagi d'incloure en l'etiquetatge especificacions diferents en funció d'on es comercialitzi, segons exemples que va posar la vicepresidenta.

D'altra banda, el principi de no discriminació que introdueix el text implicaria que cap comunitat autònoma pugui exigir a una empresa que tingui seu en el seu territori com requisit per participar en un concurs públic.

No afecta l'etiquetatge

Respecte a l'etiquetatge, comunitats com el País Basc o Catalunya conservaran la seva capacitat d'exigir que es faci en les seves llengües autonòmiques, van indicar fonts del ministeri.

L'avantprojecte també preveu que una empresa pugui dirigir-se a una "finestreta única" autonòmica si considera que una llei vulnera el principi d'unitat de mercat i, si la resposta és negativa, aquesta empresa podrà dirigir-se a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que respondrà en un termini de cinc dies.

Posat cas que la CNMC doni la raó a l'empresa, aquest organisme podrà impugnar la norma per la via contenciós administrativa, encara que quedaria suspesa temporalment fins que es pronunciessin els tribunals.

Les organitzacions empresarials -CEOE, CEPIME, CECOMA-, i les Cambres de Comerç van aplaudir l'aprovació de l'avantprojecte, confiades que contribueixi a reduir els costos de la "sobrerregulació", amb més de més de 100.000 lleis estatals i autonòmiques des de 1978.