Obren la porta a flexibilitzar el dèficit autonòmic

Sindicats, patronals, col·legis professionals i universitats reclamen suport del Govern al sector

 

MADRID | AGÈNCIES/DDG El ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va mostrar ahir disposat a realitzar una "distribució equitativa" dels esforços de reducció del dèficit entre les administracions públiques. De Guindos va dir que el govern espanyol és el primer interessat en què la distribució sigui "raonable, creïble i eficient", ja que totes les administracions estan "en el mateix projecte" i tenen "la mateixa voluntat". El ministre va reconèixer que "totes les administracions han fet un esforç intens" en un context de "recessió profunda".
Les paraules de De Guindos suposen un enfocament molt diferent al que ha mantingut els darrers mesos el ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro. I és que mentre la UE va flexibilitzar l'obejctiu de dèficit de 2012 per a Espanya, el govern es va negar a variar l'obejctiu fixat per a les comunitats autònomes. A més, va llançar dures crítiques al Govern català que reclamava aquest gest així com poder beneficiar-se de mesures com la pujada de l'IVA o de l'IRPF aprovats l'any passat per l'executiu.
De Guindos va expressar aquest viratge en una roda de premsa conjunta, el comissari europeu Olli Rehn, que va assegurar que les autonomies estan ara en millors condicions per complir amb els objectius de dèficit.
Rehn va subratllar ahir que l'esforç d'Espanya per reformar l'economia i reequilibrar les finances públiques ha permès generar de nou confiança i s'ha mostrat obert a la possibilitat de relaxar el ritme de reducció del dèficit públic.
El comisari europeu també va assegurar que si es constata un deteriorament greu de l'economia espanyola la CE podria prorrogar una altra vegada l'objectiu de dèficit per a Espanya, però va advertir que si no es continua pel camí de la consolidació i les reformes, la credibilitat del país pot tornar ressentir-se.
No obstant això, Rehn no va confirmar si hi haurà una nova flexibilització de la meta de dèficit fixada per a Espanya en 2013 (4,5 % del PIB), una incògnita que no revelarà fins que la CE faci pública l'actualització de les seves previsions el pròxim 22 de febrer.

Economia

És l´hora d´apujar els salaris

Tot i que hi ha més gent i més hores treballades, la remuneració mitjana per empleat creix només...

L´estructura del passiu de les pimes catalanes millora durant el període 2000 fins al 2015

La «tendència general» de millora es dona al sector primari, la indústria, la...

Abertis invertirà 366 milions d´euros a l´Argentina a canvi d´una nova concessió

Abertis invertirà 366 milions d´euros a l´Argentina a canvi d´una nova concessió

Ausol (Autopistas del Sol), societat del grup Abertis a Argentina, ha acordat amb el govern...

Enllaços recomanats: Premis cinema