Olot ha començat el camí cap l'ocupació de la centralitat catalana en cursos de formació professional destinada a les necessitats de les indústries càrnies. Els primers ensenyaments començaran el mes de setembre a la seu de la Fundació d'Estudis Superiors (FES) al carrer Joan Pere Fontanella. L'instrument per l'obtenció de la principalitat formativa és la fundació privada KREAS. L'organisme està constituït per la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (FECIC) i la Universitat de Vic (UVIC), mitjançant la Fundació Universitària Balmes (FUB).

El rector de la Universitat de Vic (UVIC) Jordi Montañà; el director general de la Fundanció Universitària Balmes (FUB), Joan Turró; el president de la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (FECIC), Jaume Blancafort;el president del Gremi de Carnissers de Catalunya, Joan Estapé, i els alcaldes d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU) i de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), en tant que representants de la Fundació, van signa la constitució del nou organisme ahir a l'Ajuntament d'Olot.

A l'acte, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU) va demanar la col·laboració del sector de la formació professional i la unitat de tota ciutat en l'objectiu. Va precisar que compta amb el suport de la indústria càrnia de la Garrotxa. Va agrair a tots els presents la col·laboració en la ubicació de KREAS a Olot. Va concretar:"el paraigües de la Universitat de Vic ens dóna garanties del nivell de qualitat dels ensenyaments.

El rector de la UVIC, Jordi Montaña, va definir de "dual" el model formatiu que es farà a Olot. La intenció, segons ell, és permetre que els estudiants puguin compaginar els estudis amb estades a les empreses del sector. L'objectiu és aconseguir la qualificació del sector per millorar la competivitat de les empreses càrnies catalanes en les exportacions.

Per la seva part l'alcalde de Vic, Josep Maria d'Abadal, va assenyalar que l'acord és fruit de la seva voluntat de projectar la UVIC a les comarques que tenen límits amb Osona. Va assenyalar que el projecte permetrà la reafirmació d'Olot en tant que ciutat important en el sector carni. "Tenen el paraigües i el projecte universitari de Vic", va afirmar.

El president de la FECIC, Jaume Blancafort, va exposar la necessitat de cursos destinats a l'enfortiment del comerç exterior. Va recordar que el sector carni català exporta el 70% de la producció i que el sector agraoalimentari és el quart a la balança del pes industrial a Catalunya.