Els grups parlamentaris del PP i el PSOE han arribat a un acord per donar sortida a milers d'afectats per les preferents, que inclourà la creació d'una comissió de seguiment per decidir el perfil de client que pot optar a l'arbitratge amb l'objectiu de recuperar el 100% de la seva inversió.

La comissió estarà liderada per la presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Elvira Rodríguez, a la qual acompanyaran responsables del Banc d'Espanya, del Ministeri de Sanitat i Consum, el Tresor, les conselleries autonòmiques que han participat en els arbitratges i el Consell de Consumidors i Usuaris.

Segons fonts parlamentàries, l'arbitratge està pensat especialment per als afectats per les participacions preferents venudes per les caixes integrades en Bankia, perquè a CatalunyaBanc i Novagalicia, ja s'ha recorregut a aquesta mesura.

No obstant això, "eventualment" podria aplicar-se un procediment similar per a altres entitats que es preveu siguin nacionalitzades o hagin rebut suport públic, "si s'identifiquessin problemes de comercialització" com els que hi va haver en aquelles entitats.

En qualsevol cas, els bancs que han rebut ajudes europees hauran de canviar les participacions preferents per accions (fins i tot encara que l'entitat no cotitzi) abans de finals de març i aplicant un treu pròxima al 40 %.

En el futur i amb l'arbitratge podrien recuperar la seva inversió inicial com ha passat amb afectats de preferents de CatalunyaBanc i Novagalicia que poguessin demostrar que hi va haver mala praxi en la comercialització d'aquests productes híbrids.

Malgrat que els afectats poden recuperar la inversió inicial, cal tenir present que es descompta part dels interessos que van rebre.

Així, per exemple, si algú va invertir 1.000 euros en preferents amb les quals rebia un interès del 6 % i els dipòsits rendien a un 2 % anual, se li descomptarà la diferència, 4 punts percentuals per any als diners inicialment invertit.

El portaveu adjunt de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, es va queixar que el PP i el PSOE hagin exclòs al seu grup de l'acord encara que ha deixat clar que el celebra.

També, el portaveu de l'Esquerra Plural al Congrés, José Luis Centella, va assegurar que no acceptaran cap tipus d'acord sobre els afectats per les preferents fruit del "bipartidisme", que no s'aconsegueixi al parlament i no vagi "al rescat de les persones" i a resoldre problemes.

Finalment, Adicae va indicar que aquest nou acord continua sent discriminatori per a la gran majoria dels afectats. Per aquesta associació d'usuaris de productes financers, la mesura és un simple "rentat de cara".

Altres entitat, com l'Associació Europea d'inversors professionals (Asinver), van més enllà i mantenen que l'acord de PP i PSOE és paper mullat. En declaracions al portal financer Invertia.com, el responsable del servei d'estudis d'Asivner, Javier Flores, assegura que, hores d'ara, "l'única cosa que serveix és el que pugui dir un jutge", lamentant que anuncis com el fet ahir "confonen" els afectats.