El cost anual que cada desocupat suposa per a les arques públiques és inferior a Espanya que en altres països de l'euro com Alemanya, Bèlgica i França, segons un estudi publicat per la Federació Europea de Serveis a Individus (EFSI) i basat en dades de 2010. A Espanya, cada parat costa a l'Estat una mitjana de 19.991 euros anuals, el que significa el segon menys despesa d'entre els sis països analitzats, per darrere de Regne Unit, on la mitjana és de 18.008 euros.

Bèlgica ocupa el primer lloc dels països amb major despesa anual per desocupat (33.443 euros), seguit de França (28.737 euros), Suècia (26.905 euros) i Alemanya (25.550).

"Ja és hora que els governs reconeguin que el cost d'un parat és més gran que la potencial pèrdua d'ingressos derivada dels plans de suport a la creació de llocs de treball", va assenyalar la directora d'EFSI, Aurélie Decker.

Malgrat que Espanya ocupa el cinquè lloc en termes de cost total de desocupació, el volum de despesa pública destinat als aturats a Espanya és força alt, només per darrere de França i Bèlgica.

Això es deu principalment que les prestacions mitges van ser les més altes de tots els països analitzats (10.778 euros anuals per parat), segons les dades corresponents a 2010 i que per tant no tenen en compte les últimes reformes dels sistemes nacionals de desocupació aplicades a Espanya i altres països.

En canvi, el cost mitjà en serveis administratius i d'orientació per als desocupats a Espanya va ser el més sota dels estudiats (242 euros anuals), mentre que en resta de països va superar els 1.500 euros.

Això pot explicar-se "per la menor intensitat de les polítiques d'orientació a Espanya i per l'augment del nombre de desocupats des de 2008, mentre que el pressupost destinat a les polítiques d'orientació es va mantenir en el mateix nivell", segons l'estudi.

Així mateix, la desocupació a Espanya va suposar la menor pèrdua potencial d'ingressos per a les arques públiques, el que és degut sobretot que el salari mitjà en aquest país és el més baix entre tots els casos analitzats (19.251 euros). A més, els aturats espanyols paguen les cotitzacions socials i els impostos sobre la renda amb taxes comparables als ocupats.