L'economia espanyola va accelerar el ritme de caiguda en l'últim trimestre de 2012, període en el qual va retrocedir el 0,7%, mentre que la caiguda per al conjunt de ?l'any va ser de l'1,37%, d'acord amb les dades avançades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'estimació de l'INE és més negativa a l'avançada la setmana passada pel Banc d'Espanya, segons el qual l'economia va caure el 0,6% en l'últim trimestre i l'1,3%en 2012, encara que els dos càlculs coincideixen amb les previsions del Govern, que oficialment va situar el retrocés per a 2012 en l'1,5%, però posteriorment ho va rebaixar a l'entorn de l'1,3%o l'1,4%.

A l'espera que el pròxim 28 de febrer confirmi la dada i ho desenvolupi, l'INE explica que la contracció és conseqüència d'una aportació més negativa de la demanda nacional, compensada parcialment per la contribució positiva de la demanda exterior.

El Banc d'Espanya explica la caiguda en l'efecte contractor que han tingut les mesures encaminades a reduir el dèficit públic, en especial la pujada de l'IVA a partir de setembre i l'eliminació de la paga extra de desembre als empleats públics.

A això suma, el temor a gastar tant de famílies com d'empreses en un entorn encara incert respecte a la recuperació de l'activitat i l'ocupació.

El director de conjuntura i estadística de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas), Àngel Laborda, va explicar que l'últim trimestre l'economia ha evolucionat pitjor del que s'esperava, el que "complica l'escenari" per a 2013.

Laborda preveu que el PIB segueixi caient en els tres primers trimestres de l'any, encara que cada vegada menys, i que en l'últim es registri un lleuger creixement, si bé en el conjunt de l'any el retrocés serà més gran al de 2012 i se situarà entorn a l'1,6%.

No s'ha toca fons

Per a l'economista cap d'Intermoney, José Carlos Díez, el més preocupant és que "no es veu el fons" i que les perspectives per a aquest primer trimestre de l'any "són iguals o pitjors". Segons la seva opinió, l'única esperança eren les exportacions i també han començat a caure en taxa mensual, segons les últimes dades disponibles.