Candid Cañigueral i Isern, un dels grans industrials del sector carni gironí va morir ahir als 83 anys d'edat. Cofundador amb els seus germans Joan i Joaquim del grup Cañigueral als anys 60, aquesta empresa familiar s'ha convertit en un dels puntals del sector a les comarques gironines. La cerimònia en la seva memòria es farà aquest divendres a les 10 del matí a l'església de Cassà de la Selva.

Fonts del grup destacaven ahir el caràcter emprenedor de Càndid Cañigueral i la seva passió pel negoci. El 1965 els tres germans van iniciar el negoci familiar a Cassà de la Selva. Van impulsar diferents línies de negoci -escorxador, sala d'especejament i fàbrica d'embotits-, que avui segueixen actives.

Un dels punts determinants de la història del grup va ser la constitució, l'any 1969, de Frigorifics Costa Brava, juntament amb dues companyies més. Amb seu a Riudellots de la Selva, s'ha convertit en un referent en la comercialització de carn a tot l'Estat i és la primera companyia en rebre autorització per vendre carn de porcí als Estats Units. Frigorífics Costa Brava va tancar l'any passat amb una facturació de 320 milions d'euros.

L'altra gran pota del grup Cañigueral és Embutidos Monter SL, amb seu a Sant Jaume de Llierca. A aquesta empresa es va fusionar amb Productos Cárnicos Pirene, adquirida l'any 2000 per la família Cañigueral. Amb instal·lacions en diferents municipis de la Garrotxa, Monter fabrica en exclusiva per a Mercadona, de la mà de la qual ha registrat un creixement espectacular: L'any passat va facturar 103 milions d'euros després de créixer un 20% en un any.

La darrera adquisició del grup va ser la de Coopecarn Girona, amb seu a Quart, l'any 2008. L'empresa es dedicada bàsicament a l'exportació de carn marinada i congelats.