Girona va tancar el 2012 amb prop de 40.000 estrangers en alta laboral a la Seguretat Social. Des de 2008, l'ocupació immigrant ha caigut de 18.000 persones, un 31 per cent. En el mateix període, la pèrdua de llocs de treball entre els autòctons ha estat propera al 10%, si bé en termes absoluts suposa unes 25.000 persones. Aquesta pèrdua d'ocupació va arribar després d'un període de gran expansió del mercat laboral, que va incorporar, amb major vigor, a població nouvinguda. Per exemple, entre 2004 i 2005, el nombre de nous afiliats estrangers va augmentar un 40,8%.

La situació de les comarques gironines és molt similar a la registrada en el conjunt de l'Estat. Ho ha estudiat el professor de Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid Lorenzo Cachón en un informe publicat en l'últim número de la revista de Funcas Panorama Social, onanalitza l'impacte de la crisi en els immigrants i subratlla que les retallades en la despesa pública social han provocat una segona onada de destrucció d'ocupació general.

Cachón creu que Espanya travessa una "gran recessió" i assegura que en cinc anys s'ha destruït tota l'ocupació creat en els cinc anys d'expansió anteriors a la crisi, en fregar-se actualment nivells de 2003.

Assegura que Espanya és el país de l'OCDE amb la crisi "més profunda" en termes d'ocupació i adverteix que aquesta situació ""egueix empitjorant i encara hi ha marge per aprofundir en aquesta destrucció d'ocupació".

Segons aquest expert, des de 2008, mentre l'ocupació dels espanyols ha descendit en un 13,7 %, el dels estrangers no comunitaris ho ha fet en un 30,4 %. En la seva anàlisi recorda que l'ocupació dels immigrants a Espanya va començar a descendir el 2009, gairebé un any després de la destrucció d'ocupació que afectava els espanyols.

Argumenta que aquesta "resistència" es va deure, entre d'altres coses, a la disposició dels immigrants a treballar més hores i a la seva mobilitat geogràfica.

Cachón afegeix que la crisi ha provocat també una reducció dràstica de les entrades d'immigrants a Espanya i recorda que enfront de les 300.000 persones que venien a treballar entre 2000 i 2008, la xifra s'ha reduït llevat 40.000 en 2012.

No obstant això, encara que reconeix que s'ha produït un retorn del col·lectiu d'estrangers als seus països d'origen, no preveu que es produeixin sortides massives en un futur pròxim.