El Banco Santander va guanyar 2.205 milions d'euros el 2012, un 59% menys, després de dotar 18.800 milions a provisions per sanejar el seu risc immobiliari a Espanya. Els resultats van ser inferiors a les previsions dels analistes.

La crisi i les exigències legals han fet que Santander s'anoti els seus pitjors resultats des de 1999, encara que al mateix temps, a mesura que la situació econòmica millori, podrà alliberar bona part dels diners ara reservats per cobrir deterioraments de la seva cartera.

Per això, el president de l'entitat, Emilio Botín, confia que els comptes del grup millorin i l'àmplia diversificació geogràfica del Banco Santander segueixi ajudant a tirar del gegant financer, per al qual Espanya a penes suposa un 15% dels resultats.

El banquer no sembla disposat a deixar les regnes de l'entitat fins que els beneficis es recuperin i insisteix que tant ell, de 78 anys, com el conseller delegat, Alfredo Sáenz, amb 70 anys, estan "a ple rendiment".

Al marge dels resultats que obtingui el Banco Santander, Botín va advertir que 2013 serà un any "dur" i la recuperació econòmica requereix d'un esforç continuat "per part de tots", per això va recomanar "no abaixar la guàrdia".

En qualsevol cas, va elogiar les mesures adoptades pel Govern, i fent gala del seu optimisme, va considerar que s'estan establint les bases per a una Espanya "més sòlida i competitiva", que li fa pensar que s'ha entrat en una nova fase i el 2014 la recuperació econòmica serà "més evident".

Tot i així va insistir que cal cuidar el dèficit i prosseguir amb les reformes estructurals, entre les quals espera que hi sigui la de l'administració pública.

Interès per CatalunyaCaixa

Botín també va subratllar la necessitat que el sistema financer completi la seva reestructuració i ha assegurat que el Banco Santander analitzarà les oportunitats que sorgeixin i per això va reconèixer que estan estudiant amb "el màxim interès" CatalunyaCaixa. La compra d'aquesta entitat permetria al Santander guanyar una important quota de mercat a Catalunya.

La subhasta del grup català reduirà el nombre d'entitats a Espanya i contribuirà que d'aquí a molt poc n'hi hagi a penes una dotzena, encara que, a diferència de molts experts, Botín assegura que "no hi haurà problemes d'oligopoli i hi haurà competència com sempre".