La canceller alemanya, Angela Merkel, va admetre ahir que l'apreciació de l'euro pot llastar els esforços dels països en crisis per millorar la competitivitat del seu sector exterior, però va apostar per uns tipus de canvi sense intervenció política.

La cap del Govern alemany va realitzar aquestes declaracions en la seva intervenció a l'acte de celebració del 50 aniversari de la creació del grup dels anomenats "Cinc Savis", els cinc professors que assessoren a l'Executiu alemany en matèria econòmica.

Merkel va assegurar "entendre les preocupacions i pors als països del sud d'Europa", que amb "grans esforços" han reduït els seus costos unitaris, al veure com en les últimes setmanes l'euro s'aprecia sensiblement davant del dòlar nord-americà i el ien japonès.

"Descobreixen ara que aquests (esforços) sota certes condicions es poden fondre com la neu al sol", va assenyalar Merkel, en relació amb la pèrdua competitiva que suposa l'apreciació de l'euro per al sector exterior de països com Espanya, que pretenen acabar amb el seu dèficit comercial i acostar la recuperació econòmica exportant. La canceller va agregar, no obstant això, que s'"inclou dins de la normalita"" històrica que l'euro es mogui entre els 1,30 i els 1,40 dòlars. Merkel va advertir que és una "senyal important" que el G20 advoqués en la seva última reunió per no alterar políticament els tipus de canvi, recalcant que "tots els participants han de complir", en una referència velada al Japó.