El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va advertir ahir al Govern que no desistirà fins que es reverteixi la reforma laboral, li va demanar que se centrés en la creació de llocs de treball i no en l'emprenedoria, i li va recordar que havia de tornar el patrimoni sindical. Així ho va assegurar Toxo en el seu discurs de proclamació com a secretari general, un acte en el qual va ser present la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, i la secretaria d'Estat d'Ocupació, Engracia Hidalgo. "Deixin de tocar l'Estatut dels treballadors", els va exigir el secretari general de CCOO, qui va demanar ficar-lo en un quadre i penjar-lo en una paret, per a així poder centrar-se els agents socials a pactar convenis col·lectius, perquè això és "unitat de mercat", va afirmar.

Toxo també va recordar als presents -entre els quals es trobaven el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el coordinador general d'IU, Cayo Lara- que hi havia "poderoses raons" perquè la societat es manifesti democràticament i "pacíficament". Al respecte, els va dir que el pròxim 10 de març estaran al carrer en resposta a la mobilització convocada per la Confederació Europea de Sindicats (CES), en una jornada que coincideix amb l'aniversari de l'Estatut dels treballadors.

Segons Toxo, tenir un treball no suposa sortir de la pobresa, pel que va rebutjar que alguns vulguin portar els "minijob" (treballs a temps parcial i amb salaris baixos) a Espanya. Altres retrets que va fer a l'Executiu van ser l"amnistia fiscal" i les retallades en l'educació, la sanitat o la dependència.

A la classe política en general li va reclamar que contribueixi a la "regeneració democràtica", ja que sense la sortida a la crisi política i institucional que es viu no serà possible la de la crisi econòmica.

Amb el discurs de Toxo es va posar punt i final a dos dies i mig de Congrés, que va estar marcat per la crisi, ja que fins ara s'havia celebrat en un palau de congressos -en aquesta ocasió es va utilitzar la seu de CCOO a Madrid-, havia durat 3,5 dies i els delegats que participaven eren 1.001 (enfront dels 750 d'aquesta edició).

Segon mandat

Toxo liderarà en aquest segon mandat -aprovat pel 85,6 % dels delegats- una Executiva que va ser reduïda de 43 membres a 13 i que va ser abonada pel 90,6 % dels participants al Congrés. El primer mandat el va iniciar el desembre de 2008, després que Toxo arrabassés a José María Fidalgo la secretaria general per 28 vots i un suport del 51 %. A l'acte de clausura van assistir per part del Govern, a més de Báñez i Hidalgo, el secretari d'estat d'Infraestructura del Ministeri de Foment, Rafael Catalá. Tot i les crides a la moderació per part del president del Congrés, Antonio del Campo, alguns delegats van escridassar a la ministra i van exhibir dues pancartes en les quals es demanava la dimissió de Báñez i del Govern. Entre els convidats també van ser presents la defensora del Poble, Soledat Becerril, així com representants dels sindicats internacionals i d'altres formacions polítiques.