CaixaBank ha anunciat aquest dilluns als sindicats l'ajust de plantilla que preveu aplicar en el conjunt d'Espanya, després d'absorbir Banca Cívica i Banc de València, que afectarà uns 3.000 treballadors.

En un comunicat, l'entitat recorda la recent integració del grup de caixes de Banca Cívica i la pròxima de Banc de València i argumenta que, "amb l'objectiu d'adaptar-se a l'entorn actual i millorar l'eficiència dels seus recursos, considera necessari dur a terme un pla de reestructuració".

CaixaBank precisa que, per aquest motiu, ha obert un període de diàleg i negociació amb els sindicats, "que es podria prolongar fins a final d'abril", i remarca que es proposa "analitzar totes la fórmules possibles i acordar les millors mesures per ajustar la seva plantilla a les necessitats del negoci".

"Com en processos similars, l'entitat manté la voluntat negociadora i la disposició al diàleg obert i continu amb la representació laboral dels treballadors", conclou el comunicat.

Fonts sindicals han explicat a Efe que la reunió simplement ha servit per formalitzar la taula de negociació entre les dues parts i que la pròxima reunió està prevista per dijous.

Aquestes fonts han afegit també que l'ajust de personal afecta en concret 3.002 persones i han precisat que no s'ha entrat en cap tipus de concreció.

Prioritat a les baixes incentivades i prejubilacions

La intenció de CaixaBank, que serà assessorada en el procés pel bufet Garrigues, és pactar amb els sindicats un ajust el menys traumàtic possible i, en aquest sentit, el president de l'entitat, Isidre Fainé, va assegurar el passat 1 de febrer, durant la presentació de resultats de l'any passat, que preferia que es fes mitjançant baixes incentivades o prejubilacions.

No obstant això, Fainé també va deixar clar que CaixaBank havia de reestructurar la plantilla del grup per adequar-la a les necessitats del mercat.

El conveni col·lectiu de l'entitat financera preveu un període de diàleg previ a qualsevol mesura laboral que plantegi la direcció.

Una plantilla amb 32.625

A tancament de 2012, CaixaBank tenia una plantilla de 32.625 treballadors, 5.632 persones més que un any abans, fruit de les adquisicions portades a terme per l'entitat catalana, que han portat també a augmentar el nombre d'oficines en 1.146 en un any, de les 5.196 de 2011 a les 6.342 de l'any passat, la qual cosa situa l'entitat catalana amb la xarxa més extensa d'Espanya.

Des que es va iniciar el procés de concentració bancària a Espanya, CaixaBank ha adquirit Caixa Girona, Bankpime i aquest any completarà la integració de Banca Cívica i Banc de València.

CaixaBank va obtenir el 2012 un benefici de 230 milions d'euros, un 78,2 % menys que en l'any anterior, després que l'entitat financera destinés 10.299 milions a sanejar la seva cartera immobiliària.

El nivell rècord de dotacions va ser quatre vegades superior al de 2011 i atribuïble, en bona part -4.559 milions-, a cobrir els sanejaments de Banca Cívica, que CaixaBank va adquirir l'any passat.