La Generalitat ha confirmat avui que aquest any eliminarà als empleats públics l'equivalent a una paga extra, descomptant-los mitja paga de juny i una altra mitja de Nadal, anunci que ha portat els sindicats a tancar-se de forma indefinida a la seu del Departament de Governació.

El Govern aprovarà demà, sense esperar a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2013, l'acord pel qual s'autoritza l'eliminació de la paga extra als funcionaris també aquest any.

En un comunicat, el Departament de Governació assegura en aquest sentit que "si el Govern no prengués demà l'acord, l'impacte en les pagues extraordinàries seria menor però en canvi afectaria la mensualitat ordinària de juliol i d'agost", a més de les extra del juny i Nadal.

Com que les pagues extraordinàries es calculen en proporció a la jornada i al temps treballat en els mesos anteriors, quant més tardi el Govern a adoptar aquesta resolució sobre l'extra, més hauria de concentrar els ajustos salarials en el segon semestre del 2013.

La confirmació, per part del Govern, que eliminarà l'extra sense esperar als pressupostos i sense aportar el reguitzell de dades exigit pels sindicats ha portat els màxims responsables sindicals de la Funció Pública a tancar-se al Departament de Governació, situat a la Via Laietana.

Uns catorze representants sindicals estan allà des de les 13.30 hores, quan ha acabat la reunió de la Taula de la Funció Pública, que havia començat sobre les 10.30 hores.

Per contra, la Generalitat sosté que els impagaments del Govern i el pagament del deute no li deixen més remei que estalviar-se el 2013 en el capítol de personal, almenys, la mateixa quantitat que l'any passat, uns 730 milions.

Gairebé la meitat d'aquest estalvi, uns 375 milions, segons els sindicats, provindrà de l'eliminació de l'equivalent a una paga extra als empleats públics, fet que suposa un 6 o un 7 % del sou, segons aquesta mateixa font.

La resta s'aconseguirà reduint al mínim la contractació d'interins, no cobrint jubilacions o bé congelant l'aportació al fons de pensions, entre d'altres mesures.

"Donada la situació pressupostària de la Generalitat com a conseqüència dels incompliments del Govern de l'Estat, així com les obligacions de fer front al deute, s'ha informat als sindicats de la necessitat que el Govern acordi demà reduir la retribució anual dels empleats públics en la mateixa quantia que en els pressupostos del 2012", sentencia la nota del Govern.

En qualsevol cas, el comunicat del Govern remarca que aquest acord pot ser després "modificat" pels pressupostos de la Generalitat i insisteix que la negociació amb els sindicats no està "finalitzada".

"S'ha de determinar com s'establirà la reducció de la retribució equivalent a una paga extraordinària", si bé l'administració catalana s'inclina per fer-la descomptant el 50 % de les pagues extraordinàries de juny i Nadal.

D'una altra banda, la reunió d'avui de la Taula de la Funció Pública ha servit per pactar que els empleats públics de l'administració catalana que estiguin de baixa per hospitalització o per tractament oncològic cobraran el 100 % del seu sou amb efectes retroactius des del 15 d'octubre passat.