El Tribunal Constitucional va admetre ahir a tràmit el recurs presentat pel Govern contra el decret de la Generalitat sobre horaris comercials i va suspendre la vigència dels articles recorreguts, que blindaven el model català davant la reforma liberalitzadora de l'executiu central.

En el seu escrit d'admissió a tràmit del recurs, el ple del Tribunal Constitucional acorda també la suspensió de la vigència i aplicació dels articles impugnats i dóna quinze dies a les parts perquè puguin presentar al·legacions. Els articles impugnats estableixen l'horari d'obertura i tancament dels comerços catalans, els festius en què no poden obrir i fixen el període de rebaixes d'hivern i estiu.

En concret, els articles impugnats són el que estableix que a Catalunya els establiments comercials no podran estar oberts ni realitzar cap activitat de venda entre les 22.00 i les 07.00 hores i que els dies 24 i 31 de desembre han d'avançar el seu tancament a les 20.00 hores.

L'executiu de Mariano Rajoy també va impugnar la disposició que assenyala que els establiments comercials han d'estar tancats a Catalunya amb caràcter general els dies 1 i 6 de gener, Diumenge i Dilluns de Pasqua, 1 de maig, 24 de juny, 11 de setembre i 25 i 26 de setembre.

També es van recorrer l'exclusió de les limitacions sobre les mesures generals d'horari comercial a establiments de punts fronterers -com aeroports-, a gasolineres, farmàcies -que es regeixen per la seva normativa específica-, locals d'autoservei en alimentació de fins a 150 metres quadrats i petites botigues dedicades a la venda de productes culturals o d'oci de fins a 300 metres quadrats.

El Govern del PP també va impugnar l'article del decretcatalà d'horaris de comerç, que fixava que als municipis turístics els establiments d'autoservei en alimentació i els petits comerços culturals han de tancar a les 20.00 hores els dies 24 i 31 de desembre i estar tancats els dies 1 de gener i 25 de desembre. Finalment, el recurs també es refereix a l'article del decret aprovat per l'executiu d'Artur Mas, que fixa com a període de rebaixes entre el 7 de gener i el 6 de març i entre l'1 de juliol i el 31 d'agost.

Al·legació de la Generalitat

El conseller d'Empresa, Felip Puig, va anunciar que el Govern sol·licitarà l'aixecament de la suspensió del decret d'horaris i que presentarà al Parlament una proposició de llei per defensar el model català. Segons la Confederació de Comerç, fins que el Constitucional no resolgui aquesta al·legació de la Generalitat, la normativa catalana està vigent.