El Govern francès reconeix que, davant la perspectiva de ser obligat per la justícia europea, prepara canvis en les restriccions en vigor des de 2006 a la compra de tabac als països limítrofs, com Espanya, Andorra, Luxemburg i Bèlgica, on els impostos són més baixos.

El Ministeri de Finances va explicar en un comunicat que si el Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees (TJCE) condemnés la limitació a cinc cartrons de cigarrets per persona que es poden importar a França, donaria "immediatament" instruccions als duaners sobre "nous mètodes de control".

El canvi de normativa beneficiaria de forma directa als estancquers gironins, sobretot aquells situats en punts fronterers, com la Jonquera i Portbou, o localitats de l'Empordà i la Costa Brava que cada cap de setmana s'omplen de turisme francès de cap de setmana.

Segons va explicar el ministeri, la voluntat de la nova normativa és "fer respectar la prohibició d'importar exempts de drets cigarrets destinats a ser revenuts, en infracció amb el monopoli de venda dels estanquers", va assenyalar el Ministeri.

S'espera que el TJCE proscrigui formalment els dos articles del codi fiscal francès que fixen en cinc cartrons el límit de cigarrets que es pot entrar a França i en deu cartrons els que es poden detenir.

Des de 2009, la Unió Europea havia advertit França que aquests eren contraris al principi de la lliure circulació de mercaderies.

Venda per Internet

Segons els càlculs de les duanes franceses, les compres a l'estranger i per internet per eludir el nivell impositiu amb el qual França grava el tabac suposen entorn del 20% del total del consum intern i representa 2.500 milions d'euros anuals que no es recapten.

La Confederació d'Estanquers va posar el crit al cel per la flexibilització a la importació de tabac pels particulars i el seu president, Pascal Montredon, va denunciar "la incoherència d'Europa" en declaracions a l'emissora France Info.

Es va queixar que mentre d'una banda les instàncies comunitàries advoquen per una lluita contra el tabaquisme pels seus efectes sanitaris, per una altra condemna a França precisament quan actua en aquesta línia.

El preu mitjà d'un paquet de 20 cigarrets és de 6,60 euros a ?França, enfront de 3 euros a Andorra, 4,65 a Espanya, 4,80 a ?Luxemburg, 5 a Itàlia o 5,26 a Bèlgica.