El rebut de la llum dels clients acollits a la tarifa d'últim recurs (TUR) s'abaratirà un 6,7 % des de l'1 d'abril, segons l'estimació realitzada pel sector a partir de la subhasta d'energia celebrada ahir i suposant que el Govern confirmi la congelació dels "peatges" regulats.

Aquest serà el primer abaratiment de la factura elèctrica des de la liberalització del sector el juliol de 2009, quan es va crear la TUR com a única tarifa que fixa el Govern per protegir als clients domèstics amb una potència contractada inferior als 10 quilowatts (kW).

En els seus gairebé quatre anys de vigència, la TUR només ha baixat en una ocasió -un 2,29 % l'octubre de l'any passat-, però aquest abaratiment no va arribar a reflectir-se en la factura perquè va coincidir amb la pujada de l'IVA.

La baixada estimada pel sector per a la tarifa del segon trimestre de 2013 es correspon amb la caiguda del preu del component energètic, d'acord al resultat de la subhasta Cesur per al subministrament a tarifa celebrada ahir, que suposa aproximadament la meitat de la TUR.

Segons l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMEL), en la Cesur d'ahir es van subhastar 2.500 megawatts (MW) de càrrega base per a cada una de les hores del segon trimestre de l'any, a un preu de 45,41 euros el megawatt hora (MWh), un 16,2 % més barat que en l'anterior licitació.

A més, també es van negociar 380 MW per a cada hora punta -és a dir, aquelles compreses entre les 08.00 i les 20.00 hores, excepte dissabtes i diumenges-, a un preu de 51,95 euros el MWh, un 15 % més barat.

Per la seva part, l'altra meitat de l'import de la tarifa correspon als "peatges" -amb els quals es retribueixen els costos regulats- que el Govern fixa cada trimestre i que en aquesta revisió es mantindran congelats, segons va avançar la setmana passada el ministre d'Indústria, José Manuel Soria.

El Govern va insistir diverses vegades que no manipularà la tarifa a través dels "peatges", sinó que aquesta variarà sol en funció del mercat, és a dir, del resultat de la subhasta.

En l'actualitat, Indústria treballa en una nova reforma del sistema, que segons va avançar el secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, estarà precedida per una revisió de tots els costos regulats.Nadal va advertir a les elèctriques que hauran de contribuir a l'hora d'assolir aquest equilibri, perquè actualment la capacitat de traspassar noves càrregues als consumidors o els contribuents és "limitada".