El Jutjat de Primera Instància núm. 35 de Barcelona ha condemnat Catalunya Caixa a retornar a dos clients els 44.000 euros que, sense ser-ne conscients, havien invertit en participacions preferents de l'entitat.

Aquests afectats han estat assessorats pels advocats gironins Antoni Blanch i Andrés Ruiz, impulsors de la la Plataforma pels Afectats de les Participacions Preferents de Girona, que el juliol de l'any passat van aconseguir la primera sentència a Catalunya, que anul·lava la venda d'aquest tipus de producte.

Catalunya Caixa havia esta l'única entitat financera en qui els reclamants havien estat dipositant tots els seus estalvis. Entre els anys 2008 i 2010 ambdós afectats, guiats per les convincents recomanacions d'un treballador d'una sucursal de Catalunya Caixa, van accedir a ordenar la compra de 44 participacions preferents per un import de 44.000, euros.

Els afectats expliquen que l'empleat de banca va presentar-los les participacions preferents com un producte similar a un dipòsit a termini, amb el capital i interessos garantits i amb liquiditat immediata. Totes aquestes característiques, falses i contràries a la veritable naturalesa de les preferents, van conduir als afectats a considerar aquest producte financer convenient i avantatjós pels seus interessos.

Mesos més tard, aquests clients van comprovar que tot el que se'ls havia dit era fals: Els diners invertits en preferents no es podien recuperar i l'entitat tampoc se'n feia càrrec. Per això, van iniciar la via judicial.

La sentència declara la nul·litat absoluta de les ordres de compra de participacions preferents per entendre que Catalunya Caixa no va informar suficientment els afectats sobre l'autèntica naturalesa de les participacions preferents.

Els advocats Blanch i Ruiz es van mostrar ahir convençuts que, "un cop ja s'ha conegut que Catalunya Caixa aplicarà una quitança del 60% als preferentistes, aquesta sentència encoratjarà els afectats i els farà veure que és perfectament possible recuperar els seus estalvis per la via judicial".