L'agència de qualificació Fitch va advertir que persisteixen riscos en la reestructuració financera espanyola perquè queda per veure el desenllaç dels bancs nacionalitzats i dóna per fet que necessitaran més diners per l'arbitratge de les participacions preferents.

En un comunicat, Fitch insisteix que hi ha qüestions pendents que influeixen en l'èxit o fracàs de la reestructuració financera i recorda que es donen cinc anys per reestructurar els bancs recapitalitzats recentment, per la qual cosa el treball continua.

Però a més creu que faran falta més diners per a recapitalitzar al sector perquè pronostica que les acusacions de "mala praxi" dels clients que recorrin a l'arbitratge poden equivaler fins a un 20 % del saldo viu de participacions preferents i deute subordinat.

I això es traduirà en majors necessitats de capital, el que contribueix que l'agència reafirmi la seva perspectiva negativa no només sobre aquestes entitats sinó sobre el conjunt de la banca espanyola.

Fitch recorda que els bancs que han rebut ajudes hauran de reduir "substancialment" el seu negoci per reforçar la seva solvència, liquiditat i viabilitat a llarg termini.

L'agència explica que després de transferir actius al "banc dolent" tanquen milers de sucursals i acomiaden personal per poder centrar-se en préstecs a particulars i pimes en les seves principals regions.No obstant, Fitch és pessimista sobre el conjunt del sector i sosté que la qualitat dels actius seguirà deteriorant-se perquè la morositat creixerà aquest any atès que s'ha estès ja als préstecs a pimes i a les hipoteques. Això comportarà més provisions, el que exercirà pressió sobre la rendibilitat, que segueix veient-se afectada pels baixos tipus d'interès i la caiguda de l'activitat en plena recessió. Per això l'agència deixa entreveure que podria rebaixar les qualificacions de viabilitat de bancs que no han rebut ajudes.