Les llars dels països perifèrics de la zona de l'euro són aparentment més rics que els centreeuropeus com Alemanya i Àustria, segons xifres estadístiques que el Banc Central Europeu (BCE) va publicar ahir. El patrimoni net mitjà de les llars dels països que comparteixen la moneda única és de 230.800 euros, segons xifres de 2009 i 2010 per gairebé tots aquests estats. En la valoració del patrimoni de les llars s'han considerat els actius immobiliaris i els actius financers, menys els deutes.

El BCE ha publicat aquestes xifres un mes després que el Bundesbank (Banc d'Alemanya) donés a conèixer unes estadístiques que assenyalaven que les llars de països com Espanya i Itàlia són més rics que els alemanys considerant el seu patrimoni.

Segons les xifres, el patrimoni net mitjà de les llars de Xipre, país per al que s'acaba d'acordar un rescat de 10.000 milions d'euros, és de gairebé 670.900 euros, xifra només superada per les llars de Luxemburg amb 710.100 euros.

El patrimoni mitjà de les llars espanyoles pujava a uns 291.400 euros l'any 2008 -última dada disponible- mentre que a Alemanya era de 195.200 euros el 2010.

A Alemanya i Àustria el 50 % de les llars posseeix la residència principal, mentre a Espanya, Eslovènia i Eslovàquia el percentatge ascendeix al 80 %.

Tant a Alemanya com a Àustria la llar mitjana no posseeix la residència principal en propietat i té per això un patrimoni notablement menor que la llar mitjà en països on la taxa de propietaris supera el 50 %.

A Alemanya la provisió d'habitatge públic és important i per això és més baixa la taxa de propietaris, segons el BCE.