Els titulars d'una hipoteca van obrir els ulls com taronges quan van descobrir que l'euríbor -el principal indicador per calcular aquest tipus de préstecs - començava a caure en picat a partir del 2009. Una part d'ells van veure com la seva quota es reduïa de forma significativa. D'altres van descobrir que estaven atrapats per la "clàusula sòl". És el cas d'un gironí que aviat va comprovar com la quantitat que pagava cada mes pel seu habitatge es mantenia invariable malgrat que l'euríbor se situava en els seus mínims històrics. En dirigir-se a l'entiatt d'estalvis per saber què passava, li van recomanar que es llegís l'escriputra de la seva hipoteca. Allà va descobrir que en el seu préstec hi havia una clàusula sòl que desconeixia i que hauria de pagar sempre un mínim del 3%, un topall que l'impedia beneficiar-se de la caiguda de l'Euríbor.

L'afectat, que havia firmat el 2007 la hipoteca de casa seva amb Caixa Penedès, va decidir portar el seu cas als tribunals per intentar trobar una sortida. Ara el Jutjat Mercantil número 1 de Girona li ha donat la raó i ha declarat la nul·litat de la clàusula sòl de la hipoteca d'aquest gironí perquè la considera "abusiva". El jutjat, a més, obliga l'entitat d'estalvis a retornar al seu client les quantitats que ha pagat per aquesta clàusula més els interessos. Segons els càlculs de l'advocat de l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris Ausbanc a Catalunya, Sebastià Rodés, l'entitat haurà de pagar uns 10.000 euros a aquest veí de Girona. Malgrat que l'entitat - que a hores d'ara forma part del Banc Mare Nostrum- pot presentar un recurs d'apel·lació, la sentència és pionera a la província de Girona ja que no hi ha cap precedent, almenys que conegui Ausbanc.

Aquesta associació no només critica la falta d'informació oferta per les entitats bancàries pel que fa a les clàusules sòl sinó que també carrega contra alguns notaris que, en el seu moment, no van advertir els seus clients que estaven firmant un préstec hipotecari on apareixia una clàusula sòl. Un terme que fins fa poc era desconegut per la gran majoria de la població però que aviat va consumir l'esperança de moltes famílies que van comprovar amb frustració com havien firmat un contracte on s'establia que en cap cas l'interés variable de l'hipoteca podia ser inferior a un mínim establert pel banc. Una condició que, amb la forta davallada de l'Euríbor, s'ha convertit en un negoci rodó per a moltes entitats bancàries mentre que ha atrapat a milers de famílies.

Tot i les dificultats per anul·lar aquestes clàusules hipotecàries, Ausbanc destaca que ha aconseguit una seixantena de sentències favorables i recorda que el Tribunal Suprem acaba de declarar nul·les les clàusules de sòl de les hipoteques quan hi hagi "falta de transparència".