Un dels puntals en els qual l'economia gironina havia de recolzar la sortida de la crisi mostra símptomes de debilitat. La patronal gironia FOEG alertava divendres de la desacceleració del creixement exportador, però les dades fetes públiques ahir pel Ministeri d'Economia, mostren com el sector exterior gironí ha entrat en xifres negatives en aquest inici de 2013. Mentre l'exportació gironina segueix caient, en el conjunt de Catalunya augmenta un 1,4% i en el conjunt d'Espanya un 5%.

En els primers dos mesos de l'any, la indústria gironina ha exportat productes per valor de 675 milions d'euros, un 1,5% menys que en el mateix període de 2012. Malgrat aquest descens, la xifra de vendes a l'exterior de l'economia gironina és la segona millor de tota la seva història.

La baixada de les exportacions de la indústria gironina es deu a la seva dependència pel que fa a sectors productius (sector carni) i mercats de destí (Europa).

Entre els anys 1995 i 2012, les exportacions de productes carnis gironins s'han multiplicat per setze. De forma progressiva i imparable, aquesta indústria en va anar substituint d'altres de més tradicionals, com el tèxtil, i va superar en volum de mercaderia exportada potents sectors com la indústria de béns d'equipament o la química-farmacèutica.

En els darres mesos s'han produït una sèrie de condicionants que han accelerat el descens de la venda de productes carnis. La caiguda arriba al 17% els primers dos mesos de l'any. Segons Josep Collado, secretari general de la patronal càrnia catalana (Fecic), el sector ha perdut competitivitat exterior per una sèrie de factors: "D'una banda han augmentat els costos de producció a causa de normatives com la de benestar animal, i per l'encariment de les matèries primeres. De l'altra, també ens és menys favorable el tipus de canvi euro-dòlar".

El carni, que suposa prop del 20% de les exportacions gironines, no té bones perspectives de cara als propers mesos. El motiu és que Rússia -un dels mercats on més estaven creixent- ha tancat la porta a la carn i els embotits procedents d'Espanya al·legant motius de seguretat alimentària. Collado assegura que es tracta d'una mesura defensiva de les autoritats russes per protegir els seus productes més que d'un problema de certificacions veterinàries.

La patronal estatal del sector ja ha alertat que si la situació no canvia, algunes empreses del sector podrien reduir les seves plantilles.

El segon problema que pateixen les exportacions gironines és la seva excessiva dependència dels mercats europeus. Fins a un 76% de les vendes de les empreses gironines tenen com a destí un país de la Unió Europea. La majoria d'economies del continent han entrat en recessió, el consum i les inversions s'han frenat, fet que repercuteix directament en el negoci dels seus proveïdors.