El preu de l'habitatge lliure ha baixat a Girona el 3,4% en el primer trimestre de 2013 i un 11,7% l'últim any, fins a situar el seu valor en els 1.570 euros per metre quadrat, una dada que suposa tornar a nivells registrats l'any 2004, just quan s'estava gestant la bombolla immobiliària.

El preu de l'habitatge va arribar a la seva cota màxima a la demarcació en el segon trimestre de 2008, moment des del qual ha experimentat una rebaixa del 28 per cent, segons l'estadística de preus publicada pel Ministeri de Foment.

No obstant això, en els municipis gironins de més de 25.000 habitants, han registrat un descens molt més brusc des dels seus màxims històrics. Destaca la caiguda en picat de la ciutat Salt (-58%).

També han tingut descensos acusats a Figueres (-49%) i Girona (-43%). Les ciutats més cares a l'hora de comprar un pis són Lloret de Mar (1.656 euros per metre quadrat), Girona (1.604 euros) i Blanes (1.601 euros).

Catalunya, al capdavant

Catalunya és la segona comunitat autònoma on més ha caigut el preu de l'habitatge lliure durant el darrer any, amb un retrocés del 10,4 % respecte al mateix període de l'any anterior, només superat per Canàries, amb un descens del 13,6 %.

Al conjunt d'Espanya, la caiguda ha estat del 7,9 % fins al març i el preu mitjà de l'habitatge lliure es va situar en 1.519 euros per metre quadrat, un valor que no es registrava des de començaments del 2004.

Malgrat aquesta caiguda, l'abaratiment de l'habitatge s'ha moderat respecte al que es registrava en els tres trimestres anteriors i a tancament del 2012, quan va caure un 10% en un context marcat per la imminent fi de les deduccions fiscals per compra d'habitatge i de l'IVA superreduït.