El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha confirmat aquest dimarts que "és probable" que el Consell de Ministres de divendres aprovi retallades de despesa pública en "algunes partides pressupostàries", malgrat que no seran "com les que vam fer l'any passat". Segons Rajoy, el seu executiu "no vol augmentar tampoc els impostos com l'IVA i l'IRPF aquest any" però en aquesta qüestió "depenem també de les previsions de creixement i de la senda de dèficit públic per als pròxims anys". El president espanyol ha recordat que fer retallades "no agrada a ningú" però "si ho fem és perquè és absolutament necessari i imprescindible".

Tot plegat es farà efectiu divendres i quedarà inclòs al programa d'estabilitat i el programa nacional de reformes que després ha de remetre a la Comissió i al Consell Europeu per a la seva ratificació al mes de juny.

El quadre macroeconòmic inclourà també les previsions del govern espanyol que segons ha avançat el ministre d'Economia, Luis de Guindos en una entrevista al Wall Street Journal, apunten que l'economia espanyola es contraurà fins a un 1,5% aquest 2013, és a dir, fins a tres vegades la previsió de l'executiu espanyol, que era del 0,5%.

A la roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut amb el primer ministre de la República Eslovaca, Robert Fico, el president espanyol ha justificat aquest canvi de criteri pel fet que el creixement que les institucions europees pronosticaven per a Europa "no s'està produint" fet que ha provocat que "tothom" revisi les seves previsions, des del Fons Monetari Internacional a països com el Regne Unit o Alemanya.

"Espanya no ha fet res diferent del que s'ha fet en altres moltes ocasions i ara per part de tots els països de la UE", ha dit.

Segons Rajoy, el canvi és "lògic" perquè "l'economia està subjecta a moltes circumstàncies" i "les previsions no són quelcom en què s'encerti sempre" i "cal canviar-les com les canvia qualsevol país del món civilitzat".