La recaptació d'impostos per part de la Generalitat a les comarques gironines ha augmentat per primer cop d'ençà que va començar la crisi. L'any passat, les arques públiques van ingressar 141,20 milions d'euros procedents dels tributs propis i els cedits per l'Estat a la demarcació (el 2011, en van ser 135,86). L'increment de recaptació, però, en cap cas és símptoma d'una millora econòmica, sinó que té una causa clara: la recuperació de l'impost sobre el Patrimoni. En concret, l'any passat es van recaptar 17,74 milions d'euros per aquest tribut, mentre que a l'exercici anterior els ingressos d'aquest impost havien estat gairebé testimonials (amb prou feines s'havia arribat als 600.000 euros).

L'any passat, el Govern va ingressar 141.204.314,48 euros procedents dels tributs propis i dels cedits per l'Estat a les comarques gironines. Dins el primer bloc s'hi troben l'impost sobre grans establiments comercials i el gravamen de protecció civil. Dins del segon, els tributs que fan referència al sector immobiliari, l'impost sobre el Patrimoni, Successions i Donacions i els que es graven sobre el joc.

D'entrada, allò que crida l'atenció de l'estadística és que, per primer cop, es trenca la tendència a la baixa que s'arrossegava durant els darrers anys. L'any passat, a les comarques gironines la recaptació líquida de la Generalitat va augmentar en 5,33 milions d'euros (el 2011, s'havia situat en 135.868.956,05 euros).

Traslladat en percentatges, això suposa un tímid increment -tot just del 3,9%- però que a la demarcació no es donava d'ençà que va començar la crisi. A partir del 2008, la recaptació d'impostos per part de la Generalitat a les comarques gironines acumulava caiguda rere caiguda, arrossegada per les estocades que pateix el sector immobiliari.

Patrimoni compensa les caigudes

Ara be, aquest increment de recaptació no és, en cap cas, un reflex que la situació millori. Obeeix a una causa clara: la recuperació de l'impost sobre el Patrimoni, que la Generalitat va decidir aplicar després que l'Estat recuperés aquesta figura tributària.

L'any passat, només per aquest concepte, a la demarcació es van ingressar 17,74 milions d'euros (el 2011, la recaptació va ser gairebé testimonial i es va situar en 593.300 euros).

A més de l'impost sobre el Patrimoni, al territori un altre dels tributs que ha incrementat la recaptació és el de grans establiments comercials (passant de poc més de 6.600 euros a 431.460). Això es deu al fet que, a partir del mes de juny, el Govern va poder començar a cobrar-lo després de rebre l'aval del Tribunal Constitucional (TC). I és que aquest tribut es trobava recorregut pel govern estatal des del 2001 (en plena època de govern Aznar).

La crisi passa factura

Però si bé aquests dos impostos augmenten -i molt- la seva recaptació, la crisi econòmica continua passant factura a les arques del Govern. Sobretot, en allò que fa referència al sector immobiliari.

A les comarques gironines, el gruix de la recaptació global (gairebé un 50%) el continuen acaparant els impostos que fan referència al sector immobiliari. En concret, els ingressos per Actes Jurídics Documentats (que grava les hipoteques al registre) i Transmissions Patrimonials (referit, entre d'altres, a la compra de pisos de segona mà).

I en aquests dos casos, la recaptació es continua ensorrant (passant dels 83,39 MEUR als 75,92). Trasllada en percentatges, la caiguda és gairebé d'un 10%. Aquest 2013, a més, quan es tanqui l'any, aquesta davallada podria ser encara més accentuada (i és que, a partir d'aquest gener, l'Estat ha eliminat les deduccions en renda per a habitatge habitual).

L'estadística de recaptació a les comarques gironines també reflexa una altra conseqüència de la crisi: que la gent es gasta menys diners en casinos, rifes i màquines escurabutxaques. I és que els ingressos procedents dels Tributs sobre el joc han caigut un 11% (passant dels 21,58 MEUR als 19,40).

Les comarques gironines mantenen la tendència del global de Catalunya (on aquí, la recaptació de tributs també ha pujat). Si es posa la lupa per territoris, però, a Lleida i Tarragona la recuperació de l'impost sobre el Patrimoni no ha compensat la caiguda de la resta, i la recaptació ha continuat baixant. A tot el territori català, la Generalitat va ingressar 1.890,57 milions d'euros procedents dels tributs propis i els cedits per l'Estat.

La taxa turística entra en joc

A partir de finals de l'any passat, la Generalitat va començar a recaptar la nova taxa turística. L'impost el paga tothom qui s'allotgi en un establiment (excepte els menors de 16 anys i els qui contracten programes de l'IMSERSO). El tribut va en funció de la categoria dels allotjaments (hotels, apartaments o càmpings) i també de la zona de Catalunya. S'estén entre els 45 cèntims i els 2,25 euros diaris.

El nou impost va entrar en vigor l'1 de novembre, coincidint amb el pont de Tots Sants. Com que el Govern el cobra trimestralment, però, encara no s'ha comptabilitzat dins l'estadística del 2012. Tot i això, les darreres dades de recaptació -corresponents al mes de febrer del 2013- indiquen que arreu de la demarcació s'han cobrat 223.448,76 euros per aquest tribut (arreu del país han estat 2,8 milions d'euros).