Milers de catalans van recórrer ahir els carrers del centre de Barcelona per protestar contra les retallades i les polítiques d'austeritat que aplica el govern de la Generalitat, amb una pancarta principal amb el lema "Lluitar pels drets laborals i socials és defensar el futur".

Unes 80.000 persones, segons els organitzadors, i 5.000, segons la Guàrdia Urbana, es van manifestar en un ambient festiu, malgrat l'adversa climatologia, amb un fred inusual per a aquestes dates i moments en els quals la pluja es va intensificar, especialment davant del parc de la Ciutadella, on es va llegir el manifest de la marxa: "Juntes podem! Aturem els pressupostos antisocials".

La manifestació estava convocada per plataformes de diferents sectors, des de l'ensenyament, la sanitat o la funció pública als principals sindicats, en contra de les polítiques actuals de retallades i per "rebutjar els pressupostos antisocials que s'estan anunciant i el xantatge que ens estan fent", segons van llegir en el manifest els líders veïnals Jordi Giró i Lluís Rabell.

També van mantenir que un altre "camí és possible" i passa, segons ells, per "plantar cara a Madrid i als dictats de la troica. Però igualment als poders financers, els lobbys i els grans rendistes. És una alternativa que passa per l'auditoria i la reestructuració del deute, per la instauració d'una tributació progressiva, per la lluita contra el frau fiscal i la corrupció".

Encara que la principal pancarta de la manifestació, portada per representants anònims de les diferents plataformes, recollia el lema "Lluitar pels drets laborals i socials és defensar el futur. Fem-li front", la protesta l'obrien un grup de dones de diferents sectors, principalment del sanitari, amb la pancarta "Frenem aquests pressupostos antisocials, juntes podem".

Al llarg de la marxa, amb moltes persones del sector sanitari amb bates blanques, encara que era més visible el nucli groc de la "marea groga" del sector educatiu, es van cridar diversos lemes com: "No és una crisi, és un atracament" o "en l'educació, ja n'hi ha prou de retallades".

La portaveu del sindicat USTEC-STEs, Rosa Cañadell, va recordar que la marxa era la culminació d'una setmana de lluita en el sector de l'ensenyament per demanar que "no hi pot haver més retallades". En un altre punt de la marxa, un col·lectiu de funcionaris de justícia portava una pancarta en la qual es podia llegir: "Retallar en justícia és nociu. Ja n'hi ha prou de corrupció".

El líder d'UGT, Josep Maria Álvarez, va declarar que han d'acabar aquestes polítiques de retallades, així com la reforma laboral vigent, i va considerar que "és el moment en què el Govern de la Generalitat ha de demostrar que està al costat dels ciutadans i no defensant els poders fàctics".