La Policia Nacional ha detingut 52 persones a les comarques de Girona que defraudaven a la Seguretat Social i al Servei Públic d'Ocupació (SPEE) a través d'empreses fictícies per tal de cobrar l'atur. L'operació policial s'ha saldat amb un total de 145 persones detingudes a tot Catalunya i se n'ha imputat a 275 més per delictes de falsedat documental i frau. En total, els implicats han arribat a defraudar fins a 7,8 milions d'euros i entre els arrestats s'hjavascript:cargarFckEditor('pTexto');i troben administradors de les mercantils fictícies i falsos empleats que havien pagat per ser contractats i així poder optar a les ajudes.

Pel què fa als arrestats a l'àrea de Girona, van ser citats a la comissaria de la Policia Nacional de Girona la setmana passada, des de dilluns a dijous. Els arretastats estan en llibertat i s'hauran de personar davant el jutge quan aquest ho requereixi. La major part dels 52 detinguts són estangers, gairebé tots de nacionalitat marroquina però també n'hi ha d'origen senegalès així com un de nacionalitat espanyola. Les detencions es van produir en diverses localitats gironines com ara Palamós, Palafrugell, Salt, Bescanó, entre altres.

Les investigacions policials es van iniciar després de detectar 19 empreses inscrites en el règim general de la Seguretat Social mancats d'activitat laboral, real i efectiva. Amb aquestes informacions, rebudes del Servei de Prevenció de Delictes Econòmics de la Tresoreria General de la Seguretat Social i de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Catalunya, es van dur a terme investigacions i es van sol·licitar a la Tresoreria General de la Seguretat Social dades relatives a les mercantils.

Un cop analitzada la documentació i amb les dades obtingudes en diferents registres públics, es va poder determinar que la pràctica totalitat d'aquestes empreses, dedicades suposadament a activitats de construcció, serveis de neteja i jardineria, s'havien creat amb l'única finalitat de defraudar la Seguretat Social, principalment el Servei Públic d'Ocupació, mitjançant l'obtenció irregular de prestacions o subsidis per atur.

Només dues de les mercantils investigades havien tingut activitat real, encara que també havien estat utilitzades pels seus administradors il·lícitament per als mateixos fins. A més del frau derivat del cobrament irregular de subsidis, les mercantils tampoc pagaven les quotes d'assegurances socials dels empleats donats d'alta.

Amb tota la informació disponible, els agents van sol·licitar al Servei Públic d'Ocupació els expedients per desocupació dels empleats que presumptament havien simulat una relació contractual amb les empreses. La majoria dels contractes eren a persones estrangeres que, en molts casos, a més d'obtenir un benefici econòmic amb el subsidi, també volien regularitzar la situació a Espanya.

La quantitat defraudada puja de moment a 7,8 milions d'euros, 4,8 són d'impagaments a la Tresoreria General de la Seguretat Social i 2,9 de subsidis percebuts il·lícitament del Servei Públic d'Ocupació Estatal. De moment no s'ha pogut quantificar l'import total del frau al SPEE, perquè queda pendent l'estudi d'una part dels expedients d'atur i les certificacions del cobrament dels presumptes treballadors.