El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, va titllar ahir de "brutal atac a l'ètica" i a la "dignitat" dels aturats el "botí" de 88 milions d'euros que cobrarà de pensió el conseller delegat del Grup Santander, Alfredo Sáenz, qui va renunciar dilluns al seu càrrec a l'entitat. En roda de premsa després de la Junta de Portaveus de la Cambra Baixa, Coscubiela va subratllar que la renúncia de Sáenz havia estat possible gràcies a la ?pressió mediàtica i judicial exercida en els últims temps contra el directiu.

La renúncia de Sáenz es produeix després que el Tribunal Suprem confirmés el passat 19 d'abril una sentència en la qual anul·lava parcialment l'indult que li havia concedit el Govern el novembre en 2011 pel delicte d'acusació falsa.

A judici de Coscubiela, la pensió que rebrà Sáenz posa de manifest que és el moment de limitar els salaris que reben els directius de les entitats financeres, siguin o no privades. Segons el portaveu d'ICV, les "regles del joc estan trucades" perquè el Govern aprova ajudes públiques per als bancs al mateix temps que permet aquestes retribucions "d'escàndol" per als membres dels seus consells d'administració.

La valoració

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va negar que el Govern "s'hagi tret un problema de sobre" amb la sortida voluntària d'Alfredo Sáenz del Grupo Santander abans que el Banc d'Espanya hagués de pronunciar-se sobre la seva honorabilitat.

"El Govern mai es treu els problemes de sobre. El Govern, amb confiança absoluta en el Banc d'Espanya, actua amb absoluta transparència i fa normes que no van a favor ni en contra de ningú", va afirmar en declaracions a Onda Cero.

Ho va dir en referència a la incorporació a la legislació espanyola de les recomanacions de l'Autoritat Bancària Europea (EBA) sobre l'honorabilitat dels banquers, que deixa en mans del Banc d'Espanya per decidir si un banquer pot seguir exercint el seu càrrec malgrat haver estat condemnat, com era el cas de Sáenz.

De Guindos va incidir que la renúncia de Sáenz com conseller delegat i vicepresident del Santander era una decisió que es produeix en una entitat privada, davant la que només podia manifestar el seu "màxim respecte".