L'economia espanyola va retrocedir el 0,5 % en el primer trimestre de l'any, amb la qual cosa alenteix el ritme de caiguda respecte a l'últim trimestre de 2012, si bé en taxa interanual la contracció s'eleva al 2 %. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) va avançar ahir aquesta dada que coincideix amb l'avançat la setmana passada pel Banc d'Espanya i que suposa encadenar el setè mes consecutiu de caiguda. A l'espera que el pròxim 30 de maig ho confirmi i ho desenvolupi, l'INE només avança que el retrocés del primer trimestre és conseqüència d'una aportació més negativa de la demanda estatal, compensada parcialment per la contribució positiva de la demanda externa.

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va assenyalar que la recessió s'estava moderant i que l'economia espanyola s'anava estabilitzant, encara que va reconèixer que la dada "és dolenta". Segons va dir, tots els indicadors van apuntant cap a l'estabilització i recuperació de l'economia, que ja estava "molt més sanejada i equilibrada", i comptava amb "els fonaments per tornar a créixer", alguna cosa que el Govern espera que ocorri a finals d'aquest any. L'Institut Nacions d'Estadística coincideix amb el Banc d'Espanya que el sector exterior ha seguit aportant creixement a l'economia, enfront de la demanda estatal, que s'ha mantingut a la baixa.

Les valoracions

El supervisor va advertir a més que no hi havia gaire marge perquè es recuperi en el curt termini el consum de les famílies (una de les principals variables de la demanda interna), atesa l'escassa capacitat d'estalvi de les famílies, la caiguda de la renda disponible, l'elevat endeutament i la incertesa del mercat laboral. L'economista en cap d'Intermoney, José Carlos Díez, va explicar que, encara que es moderi la recessió, la caiguda del primer trimestre és el segon pitjor retrocés des de l'any 2009 i que els indicadors avançats anticipen un deteriorament més pronunciat de l'economia europea en el segon trimestre.

Pel que fa a Espanya, va assenyalar que es mantenia l'ajust fiscal i que el negoci bancari "es deteriora", amb la qual cosa la restricció de crèdit també continuarà, un escenari que el portava a pensar que la recuperació "ni havia arribat ni tampoc se l'esperava". El director de Conjuntura i Estadística de Funcas, Àngel Laborda, va considerar la caiguda del primer trimestre "força elevada", encara que va observar una tendència a la moderació de la recessió que podria portar a un lleuger creixement de l'economia en l'últim trimestre de l'any.