"S'ho volen carregar tot. Els drets laborals i socials". Amb aquest lema arrencava ahir al migdia la marxa del Primer de Maig més multitudinària que es recorda a la ciutat de Girona. Els principals sindicats, CCOO i UGT, van xifrar en 4.000 les persones que van recórrer els carrers de Girona per exigir el final de les retallades i un canvi de les polítiques econòmiques. Una xifra que la Policia Municipal va rebaixar fins als 1.500 manifestants.

Deixant de banda el tradicional ball de xifres pel que fa a nombre de participants, la jornada va arribar amb un clar rerefons: l'elevada taxa d'atur que a la demarcació de Girona ja se situa en el 25,11%, segons l'última Enquesta de Població Activa (EPA). "50 persones van al carrer cada dia a la província de Girona i com que no es crea ocupació un de cada tres no troba feina", va alertar la secretària general de la UGT, Dolors Bassa. Lemes com "no és una crisi, és una estafa", "no hi ha pa per a tant de xoriço", "què és aquest Govern? Una colla de lladres!", "voti, voti, voti, banquer qui no voti", van ser alguns dels crits que els manifestants van corejar mentre recorrien els carrers de Girona. La marxa, que havia sortit de la plaça Independència, va enfilar l'avinguda de Jaume I i, des d'aquest punt, es va dirigir a la plaça del Vi passant per davant de la seu de la Generalitat i la plaça de Catalunya. Precisament en aquest punt, la marxa va coincidir amb una manifestació paral·lela convocada per moviments anticapitalistes. El lema d'aquesta marxa on van participar unes 300 persones era "Contra l'atur i la dictadura del capital, organitzem-nos. Som el poble! Tenim el Poder!".

Les reivindicacions

La marxa estava, a més, plagada de cartells on es denunciava la situació actual i diversos col·lectius feien la seva particular reivindicació. És el cas, per exemple, dels treballadors de la construcció, que reclamaven "la jubilació als 60 anys".

Un cop a la plaça del Vi, els secretaris generals de CCOO i la UGT de les comarques gironines van criticar les "retallades" i van reclamar el desbloqueig dels convenis col·lectius. Per al secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, "els governs i les patronals estan trencant les regles del joc de les relacions laborals del nostre país". Compte va lamentar que "ja superem els 6,2 milions d'aturats a Espanya, 94.000 a Girona. Tants com raons perquè es canviï la política econòmica". Compte també va recordar que "Catalunya i Espanya som el segon país de la Unió Europea amb una proporció més alta d'ocupats a temps parcial que voldrien treballar més hores i no poden: són els treballadors amb infraocupació", va assegurar el secretari de CCOO a Girona.

La jornada no va girar exclusivament al voltant de la taxa d'atur. La política d'austeritat que imposa la Unió Europea també va provocar les queixes dels sindicats. La secretària general de la UGT a la demarcació, Dolors Bassa, també va criticar la patronal gironina, que fa uns mesos va recomanar als joves que "marxessin a fora". Uns retrets que van ser rebuts amb els aplaudiments de les persones que omplien la plaça del Vi. En la manifestació també es van deixar sentir les reivindicacions d'altres col·lectius com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). La marxa del Primer de Maig va acabar tocada la una del migdia sense incidents destacats tot i que van aparèixer algunes pintades a l'entrada de les seus de CCOO i UGT.