L'atur es redueix a Girona per segon mes consecutiu. Coincidint amb les contractacions del sector turístic per la campanya estival, el nombre d'inscrits a les Oficines de Treball gironines es va reduir de 1.628 persones el mes passat. Al mateix temps, la Seguretat Social va registrar 6.361 nous cotitzants gironins durant l'abril. No obstant això, en termes anuals el mercat laboral gironí encara acusa caigudes importants: Hi ha 1.566 aturats més i 12.010 afiliats menys a la Seguretat Social.

El sector serveis a la comarques gironines ha estat capdavanter en la reducció de l'atur amb 1.136 desocupats menys, seguit de la construcció (-262), l'activitat industrial (-134) i finalment l'agricultura (-25).

En el conjunt de Catalunya, després d'haver arribat a un nou màxim històric de desocupació a Catalunya el febrer passat, aquest l'abril, el SOC ha vist com per segon mes consecutiu la desocupació disminuïa i en aquest cas ho feia en 7.055 aturats, l'1,06% menys que al març. En relació amb l'any passat, però, el nombre de desocupats ha crescut en 21.274 persones, un 3,35% més que el mateix mes de l'any passat.

Tots els sectors d'activitat han col·laborat en reduir les llistes de l'atur. Les xifres de l'abril també han ajudat a què el conjunt de l'Estat espanyol hagi abandonat el llindar dels 5 milions d'aturats gràcies a la caiguda de la desocupació en 46.050 persones fins arribar als 4.989.193 persones.

En relació amb el comportament dels mesos d'abril dels últims anys, la reducció intermensual d'aquest abril, amb l'1,06% menys suposa una intensitat major que l'abril de l'any passat, quan la disminució va ser del -0,4%. Tot i això, aquest decreixement del -1,06% està per sota de la caiguda de l',59% que es va registrar l'abril del 2011, quan la Setmana Santa va caure a mitjans d'abril.

Els sindicats catalans van assegurar que la caiguda de l'atur registrat durant el mes d'abril és estacional, ja que la proximitat de l'estiu afavoreix la contractació en el sector serveis, i han avisat que no respon a una millora real al mercat laboral.

En els seus comunicats, UGT, CCOO i USOC van coincidir a destacar que l'augment de la creació correspon a contractes temporals i de curta durada, mentre que el nombre d'indefinits segueix baixant.

Van assegurar que aquestes xifres demostren la ineficàcia de la reforma laboral perquè no contribueix a crear ocupació estable ni de qualitat. En aquest sentit, reclamen al Govern més inversió en polítiques actives d'ocupació.

La patronal catalana Pimec va celebrar el descens de l'atur en el mes d'abril, però va demanar esperar a les xifres dels pròxims mesos, amb l'arribada de la campanya estival, per fer una valoració definitiva.