El Parlament va donar "llum verd" a la tramitació d'una reforma de la Llei d'Horaris Comercials de Catalunya per intentar preservar i "blindar" el model comercial català basat en el petit i mitjà comerç de proximitat, davant del decret estatal de liberalització d'horaris comercials.

La proposició de Llei d'Horaris Comercials i Determinades Activitats de Promoció, presentada per CiU i ERC, va superar el debat després de ser rebutjada l'única esmena a la totalitat presentada pel PPC, amb els vots de tots els altres grups, excepte Ciutadans (C's), que es va abstenir.

Per part dels grups promotors de la proposta, la diputada d'ERC Agnès Russiñol va considerar el decret estatal que implanta la liberalització d'horaris comercials com a "una nova agressió a Catalunya" en aquest cas "en l'àmbit del comerç".

El diputat de CiU Xavier Crespo va reprotxar que el Govern espanyol hagi recorregut la normativa catalana de comerç i imposi el seu decret "cosa que denota -va dir- la seva voluntat uniformitzadora i centralista, sense la més mínima voluntat de diàleg i de negociació" amb Catalunya.

"Només les molt grans superfícies comercials poden sortir beneficiades del model del PP -va apuntar- ja que ni tan sols els petits i mitjans comerços la veuen favorablement".

Limitació horària

La reforma de la llei catalana de comerç, que ara serà tramitada en comissió, preveu que els comerços no puguin estar oberts entre les 22.00 hores i les 07.00, fixa en dotze hores el màxim diari d'activitat i limita a vuit el nombre de diumenges i festius anuals en què poden obrir, si bé queden exclosos els forns, pastisseries, plats preparats, premsa, flors i combustibles, a més dels municipis turístics.