La Comissió Nacional d'Energia (CNE) va assegurar ahir que les operadores han incrementat els marges bruts de la gasolina en un 31% des de principis d'any i en un 13% els del gasoil. Segons l'informe de distribució de carburants corresponent a març publicat ahir per la Comissió, els marges bruts se situen actualment en 15,1 cèntims d'euro el litre en el cas de la gasolina i en 15,8 cèntims en el del gasoil.

El marge brut mesura la diferència entre el preu abans d'impostos i la cotització internacional de referència del cru. A aquesta xifra cal restar-li altres costos com emmagatzematge, transport, manteniment de reserves estratègiques, comercialització, despeses financeres o remuneració al canal minorista per conèixer el guany neta que obtenen els operadors.

La CNE no publica informació sobre el marge net de les petrolieres i el sector defensa que aquest se situa entorn d'un o dos cèntims el litre.

El regulador també constata a l'informe que les estacions de servei independents -les que no estan integrades a la xarxa de cap gran operador- tenen els carburants més barats, mentre que les gasolineres de BP ofereixen les gasolines i gasoils més cars.

Entre els grans operadors, Cepsa té els preus de venda més baixos i Repsol disposa de tarifes similars a les de BP en gasoil però lleugerament inferiors a aquest en gasolina.

El document constata que "els independents estableixen els preus de venda al públic més baixos", amb una diferència que pot arribar als dos cèntims el litre en el cas del gasoil.

Els preus recollits en les gasolineres dels hipermercats "s'aproximen als de les estacions de servei independents", encara que són lleugerament superiors a aquests -1,434 euros el litre de mitjana, enfront dels 1,431 euros el litre del conjunt dels no abanderats.

A més, el regulador apunta que "les estacions de servei independents estableixen preus més heterogenis dintre seu que les ?vinculades a operadors", ja que aquests, un mes més, "apliquen una estratègia de fixació de preus comú entre els dos carburants".

La CNE observa "percentatges diaris de variació similars" en aquests operadors i una "coincidència de dies en els quals es registren els preus màxim i mínim del mes".

També destaca el repunt de preus produït durant el cap de ?setmana de la Setmana Santa i abans de la festivitat de l'1 de maig, així com la continuïtat de l'"efecte ?dilluns" -que fa que els operadors pugen els preus aquest dia de la setmana, que és quan la Comissió Europea recull les dades per a l'elaboració de les estadístiques.