Els efectes de la crisi es noten a les butxaques. Un informe de l'empresa de recursos humans Adecco difós ahir, constata que el poder adquisitius dels catalans s'ha reduït un 3,6% entre els anys 2008 i 2012, un descens més acusat que en el conjunt de l'Estat (-2,3%). El salari mitjà a Catalunya es va situar l'any passat en 1.762 euros mensuals, per sobre la mitjana espanyola (1.607 euros) però inferior al de la Unió Europea (1.936). Per sectors, la indústria és el que ofereix remuneracions més elevades a Catalunya, amb 2.002 euros mensuals.

El monitor d'Oportunitats i Satisfacció en l'ocupació que elabora la multinacional helvètica de treball temporal mostra que els països amb salaris més elevats són Noruega i Dinamarca (per damunt de 3.500 euros mensuals).

A més d'ells, el salari mitjà espanyol resulta almenys un 34% inferior a les remuneracions de Luxemburg, Irlanda, Bèlgica, Finlàndia i Holanda.

Si la comparació es realitza amb Alemanya (el país amb menor salari dins del grup de "remuneracions elevades"), la diferència és de 806 euros mensuals (un 33,2% més alta que la remuneració al nostre país).

A més, la bretxa salarial entre Espanya i Regne Unit és de 706 euros mensuals, el que implica que la remuneració espanyola és 30,4% més baixa que la britànica, una comparació que és menys desfavorable quan s'efectua respecte a França (24,2% menys) o Itàlia (14, 9% menys).

No obstant això, el nivell de la remuneració mitjà espanyol és més alt que el de dotze països comunitaris, amb salaris que estan més d'un 25% per sota de la mitjana.

La diferència més marcada és amb Bulgària (a Espanya es cobra 5,5 vegades més), Romania (el salari espanyol resulta 4 vegades més gran) i Lituània (el salari espanyol és més de 3 vegades superior).

Sense arribar a una magnitud àmplia, l'avantatge salarial d'Espanya és així mateix molt superior en comparació al de Portugal, el salari del qual supera en un 49,8% (537 euros/mes) i amb la República Txeca, que té una remuneració mitjana un 55,5% inferior a l'espanyola (896 euros/mes).

És significativa també la diferència salarial amb Polònia, amb sous un 58,9% més baixos que els espanyols (951 euros/mes).

Segons recorda l'informe, des que va començar la crisi el 2008, el salari mitjà a Espanya ha patit una caiguda en el seu poder adquisitiu del 2,3%, i per sectors la indústria és l'única on el salari presenta una millora en el seu poder de compra en comparació a l'inici de la crisi (0,6%). Un treballador mitjà de jornada completa va cobrar l'any passat 1.882 euros al mes, mentre que un de jornada parcial en va percebre 704.