Les empreses gironines van exportar productes per valor de 1.037 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, el que suposa un descens del 3,63% respecte els primers tres mesos de l'any passat. La recessió a la majoria de països europeus -que són els principals clients dels exportadors gironins- i la brusca caiguda de les vendes de carn fresca i refrigerada, sobretot a Rússia, expliquen l'evolució del sector exterior gironí.

L'Amèrica Llatina, l'Orient Mitjà i Àfrica són els únics mercats de destí on les exportacions gironines creixen. Per contra, baixen amb força a la zona euro (-5%), als EUA (-25%) però també als a mercats emergents com l'asiàtic (-17%).

El primer client gironí continua essent França. Un de cada tres euros que s'ingressa per vendes a l'exterior ve del mercat francès, una economia que en el primer trimestre de 2013 ha entrat en recessió. Això s'ha deixat notar en les importacions de productes gironines, que cauen un 7% en aquest període.

Pel que fa a la tipologia dels productes exportats, la carn de porcí fresca, refrigerada i congelada continua essent la principal partida de l'exportació gironina. En els primers tres mesos de l'any, van suposar 176 milions d'euros, un 24% més que el primer trimestre de l'any anterior. L'augment dels costos de producció a causa de normatives com la de benestar animal i l'encariment de les matèries primeres, i un tipus de canvi euro-dòlar menys favorable, explicarien part del descens de les vendes.

En els propers mesos, aquesta baixada de les exportacions càrnies s'incrementaran quan es notin de ple els efectes de la prohibició de les autoritats russes de prohibir les importacions càrnies d'Espanya. Ho fan al·legant motius sanitaris, si bé les patronals del sector asseguren que és una mesura per protegir els productors locals. En qualsevol cas, era un dels mercats on les càrnies gironines havien augmentat més les exportacions els darrers anys.

Cafè i medicaments

A l'altre extrem, cal destacar el creixement exportador de productes com el cafè -que impulsat per la fàbrica de Nescafè Dolce Gusto a Girona, repunta un 9%, fins als37 milions-, o dels medicaments, les exportacions dels quals es disparen un 40%. Les vendes a l'exterior de les plantes gironines de companyies com Sanofi, Hipra, Pfizer, Esteve o Medichem, van suposar ingressos superiors als 35 milions d'euros fins als març.