Som Energia, la cooperativa d'energia verda amb seu a Girona, preveu multiplicar per sis la seva facturació aquest any arribant fins als 4,5 milions d'euros. D'aquesta manera es continuarà amb l'expansió de la cooperativa que l'any passat va triplicar el nombre de socis passant de 1.700 fins als 5.0000. Durant el 2012, Som Energia també va incrementar el nombre de contractes d'electricitat verda certificada activats a la cooperativa. Segons les dades facilitades per Som Energia, el nombre de contractes va passar de 150 a 3.000 en només dotze mesos, cosa que significa que la xifra es va multiplicar per vint en un any.

En paral·lel, la cooperativa va portar a terme inversions per un valor de 3,5 milions d'euros en projectes de generació renovable, a partir de les inversions dels seus socis que es van destinar a l'impuls de vuit cobertes fotovoltaiques i una planta de biogàs. Segons la cooperativa, si es manté l'actual ritme de noves adhesions i contractacions, es preveu passar d'una facturació de 692.000 euros a 4,5 milions d'euros a finals d'aquest any. Per aconseguir tancar 2013 amb aquesta quantitat, serà necessari que Som Energia assoleixi la xifra dels 11.000 socis, tingui actius un total de 9.000 contractes de llum i aconsegueixi vendre 2MWh d'energia verda produïda -amb consum per a un total de 625 famílies-.

La valoració

El vicepresident de Som Energia, Gijsbert Huijink, fa una valoració molt positiva dels resultats de la cooperativa. "Les fites assolides per Som Energia, enmig d'una situació econòmica i social convulsa i difícil, reflecteixen la voluntat de la ciutadania de donar suport a iniciatives de l'economia social i la Som Energia demostra que junts podem", explica Huijink.

Per la seva banda, el president de Som Energia, Marc Roselló, destaca "la voluntat de la cooperativa de posar l'interès de les persones per davant del benefici econòmic i ser l'alternativa als oligopolis energètics que sostenen un model fòssil i nuclear".

El projecte

El projecte de creació de Som Energia va prendre forma durant la primavera del 2010 quan un grup de persones vinculades a la Universitat de Girona varen veure la necessitat de reproduir experiències exitoses en altres països europeus per promoure la participació de la ciutadania en un canvi de model energètic. L'any 2011 és el primer any en que Som Energia, SCCL funciona plenament com una cooperativa, amb l'ànim d'assolir els primers objectius marcats: convertir-se en una comercialitzadora d'electricitat 100% renovable i iniciar els primers projectes propis de producció d'energia.

Finalment al setembre de 2011 s'inicia l'activitat de comercialització d'electricitat verda certificada. I també es comença la construcció de la primera instal·lació de producció d'energia renovable de la cooperativa, una coberta fotovoltaica de 100kW a Lleida, que comença a generar electricitat el març del 2012.