Els ciutadans de l'Estat espanyol han declarat 87.700 milions d'euros en béns a l'estranger, segons va avançar des de Brussel·les el president espanyol, Mariano Rajoy. Coincidint amb la cimera de caps d'estat i de govern sobre l'evasió fiscal, Rajoy va dir que 131.411 contribuents de l'Estat han declarat actius a l'estranger per un valor equivalent al 9% del PIB espanyol. "Són unes xifres molt rellevants", va destacar el líder popular. La gran majoria dels qui han declarat actius fora de l'Estat són persones físiques, tot i que també hi ha empreses. Aquests números són més del doble del que havia previst l'executiu espanyol quan va impulsar la llei antifrau.

El termini per declarar comptes, valors o actius a l'estranger al Tresor espanyol es va tancar el passat 30 d'abril, i segons Rajoy, ha permès aflorar 87.700 milions d'euros. D'aquests, més de 67.100 són de les 129.925 persones físiques i residents fiscals a Espanya que tenen actius fora. La resta, 20.590 milions, són de les 1.486 persones jurídiques que han declarat béns a l'estranger.

L'Estat espanyol va demanar als ciutadans que tinguessin béns a l'estranger per valor igual o superior als 50.000 euros que els declaressin abans de finals d'abril. Els qui no ho hagin fet podrien patir una sanció de l'Agència Tributària, que imputaria els comptes a l'estranger com a guany patrimonial a l'IRPF, amb un tipus de fins el 5%.

La declaració d'aquests diners, que és merament informativa, permet al govern espanyol facilitar "la detecció del frau", segons va indicar Rajoy. "Permet a l'administració tenir una informació més precisa i millorar l'eficàcia de la recaptació", va assegurar el president espanyol.

L'anunci de Rajoy coincideix amb l'acord dels líders dels 27 per impulsar l'intercanvi d'informació fiscal en el sí de la Unió Europea amb l'objectiu de combatre el frau.

Descarta ajuts a la banca

D'altra banda, Rajoy, va assegurar que Espanya no necessitarà un ajut addicional als 40.000 milions d'euros d'assistència financera europea per al sistema bancari del país. En la mateix línia, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, assegurava ahir que el sistema financer espanyo "és ara el més sanejat i el millor d'Europa".

Les dues declaracions arribavan després de fer-se públic un informe de l'agència de ràting Fitch sobre la reestructuració de les carteres creditícies de la banca espanyola que ha posat en marxa el Banc d'Espanya. Fitch calcula que suposarà 10.000 milions d'euros extra en provisions.

Rajoy va recordar també que l'ajuda europea és un "préstec" amb unes condicions "excel·lents" en ser a quinze anys, al 0,5% d'interès i amb deu anys de carència. L'ajuda ha permès fer les operacions que s'estan fent, entre elles la nacionalització de tres entitats financeres.