Milers de treballadors dels sectors de producció privats de Catalunya estan cridats a seguir avui una vaga convocada pels sindicats contra el bloqueig dels convenis col·lectius, que afectarà en especial àmbits com el transport de mercaderies per carretera. Els acords tancats als últims dies i fins i tot hores en sectors de la importància del metall a Barcelona (70.000 treballadors) i els forns (4.100 empleats) han restat potencial de conflictivitat a la jornada de vaga.

De tota manera, continuen bloquejats 8 dels 52 convenis sectorials de Catalunya de sectors com el transport de mercaderies per carretera, l'oci educatiu i sociocultural i la construcció a l'àrea de Barcelona. Si no hi ha acord, els convenis perdran la seva vigència a partir del 7 de juliol en aplicació de la nova reforma laboral. Això suposa que milers de treballadors deixaran d'estar regits per convenis propis a seguir únicament l'Estatut dels Treballadors, el que suposaria una important pèrdua de drets laborals. UGT i CCOO calculen que a Girona, més de 31.000 treballadors estarien en aquesta situació.

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, va aclarir ahir, en declaracions als periodistes, que la convocatòria d'aturada afecta només el sector privat, després de la modificació de la convocatòria inicial de CCOO i UGT.

Bonastre veu difícil preveure el seguiment de l'aturada, ja que mai abans s'havia presentat una convocatòria de vaga supeditada a dues condicions: que els treballadors pertanyin a empreses amb Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) o amb convenis afectats pel nou principi d'ultraactivitat (pèrdua de vigència).

Davant aquesta incertesa, la Generalitat ha dictat uns serveis mínims que se centren en els sectors que podrien resultar afectats per la vaga, com són les barreres d'autopistes, la sanitat privada i el transport de mercaderies perilloses. A més dels convenis sectorials, a Catalunya existeixen uns 250 convenis d'empreses, molt més difícils de seguir per part de la Generalitat.

La Generalitat ha ofert als sindicats i a les patronals dels sectors on els convenis estan bloquejats un protocol a seguir per evitar el conflicte. Bonastre es va mostrar ahir partidari que empreses i sindicats "apliquin el sentit comú" a l'hora de negociar i els ha cridat a utilitzar mecanismes que siguin "el menys traumàtics possibles" i que evitin la desregulació del sector.