Espanya és un dels països de la Unió Europea (UE) on més va pujar el preu de l'electricitat (9%) entre la segona meitat del 2012 i el mateix període de l'any anterior, segons les dades publicades ahir per l'oficina estadística comunitària, Eurostat.

Aquest increment es deu al fet que els 100 kWh d'electricitat es van pagar a 22,8 euros en el període de referència, per damunt de la mitjana dels vint-i-set (19,7 euros i un augment del 6,6%) i de l'eurozona (20,6 euros i una pujada del 6,1% ).

Encara que Eurostat situa Espanya dins del grup de països on l'energia és més cara, altres cinc Estats membres van registrar pujades encara més marcades: Xipre (21%), Grècia (15%), Itàlia (11%), Irlanda i Portugal (tots dos, 10%).

Les majors caigudes en els ?preus de l'electricitat van ser les de ?Suècia (5%), Hongria (2%) i Finlàndia (1%), mentre que a Dinamarca i Malta van romandre estables.

El gas, un 26,4% més car

Respecte al preu del gas, va arribar a Espanya als 9,1 euros per 100 kWh, un 26,4 per cent per sobre dels 7,2 euros que van pagar de mig els vint-i-set i els 7,9 que van pagar els socis de l'euro.

No obstant això, Eurostat no va poder establir la progressió del país respecte al 2011 perquè els preus d'aquest any podrien ser objecte d'una revisió i, per tant, no han estat publicats.

L'oficina estadística sí que revela que els augments de preus més marcats van ser els de Letònia (21%), Estònia (19%) i Bulgària (18%); l'única baixada, la d'Eslovènia (8%); i a Bèlgica, Dinamarca i Eslovàquia no van presentar canvis en relació amb la segona meitat del 2011.

Eurostat va informar també que si es mesuren els preus del gas en relació amb el nivell de poder adquisitiu del país, Espanya se situa dins del grup dels més cars, encara que per darrere de Bulgària, Grècia, Portugal i Hongria.

També en funció del poder ?adquisitiu, els més barats van ser Luxemburg, el Regne Unit, Romania, França i Irlanda, per aquest ordre.